Herečka Jana Švandová: Nejsem klasická babička jako od Boženy Němcové

29. červen 2020

Herečka Jana Švandová už několik let zastává roli babičky. Představu té klasické z pohádek Boženy Němcové ale nesplňuje. Místo štrikování se vášnivě věnuje golfu, hraje v televizních seriálech a cestuje po světě za dobrým vínem.

Účinkování v seriálech a hraní v divadlech překazila Janě Švandové v minulých měsících pandemie koronaviru. „První měsíc jsem se opravdu bála, takže jsme byli v izolaci doma na chalupě, nikdo k nám nesměl a jídlo jsme si nechávali dovážet. Druhý měsíc jsem se začala trošku nudit, protože jsem přece jenom aktivní člověk, a říkala jsem si, že mi ta práce vlastně chybí, i když jsem ve věku, kdy bych měla štrikovat,“ říká se smíchem herečka, která před devíti lety získala novou roli – babičkovskou.

„Být babičkou je jedna z nejkrásnějších rolí, která mě v životě potkala. Nejsem ale klasická babička jako od Boženy Němcové,“ uvádí Jana Švandová na pravou míru. „Svým vnoučatům jsem dokonce koupila knížku s názvem Líná babička. Je to o babičce, která si chce užít života, takže se potápí, lyžuje a vždycky těm vnoučatům píše, kde je a co dělá. A oni jí to strašně závidí, protože to zrovna dělat nemůžou,“ vypráví s úsměvem.

Golf je vhodný i pro babičky

Kromě divadla hraje Jana Švandová vášnivě golf. „Říká se, že golf hrají snobové, ale to vůbec není pravda. Dneska ho hraje spousta mladých lidí i babiček. Je také hezké, že když můžete chodit, chodíte, a když už nemůžete, půjčíte si vozík a jezdíte,“ říká herečka.

Golfový koníček jí dokonce ovlivňuje i výběr dovolené. „Když jsem byla mladší, vybírala jsem dovolenou podle toho, kde je teplé moře. Dnes si vybíráme podle toho, kde je golf, protože manžel je opravdu golfový fanatik. Dokonce jsme byli v Ugandě, kde pracoval můj syn jako humanitární pracovník, a našli jsme tam golfové hřiště, které postavili Angličani. Postavili ho tedy začátkem 20. století, bylo tedy už v dezolátním stavu, ale pořád se na něm dalo hrát,“ vypráví.

Degustační výlety

Oblíbenou destinací Jany Švandové zůstává Kapské Město, kam se svým manželem vyráží za golfem obvykle v zimě. Naopak do Itálie a Francie jezdí na degustační výlety za svým dalším koníčkem – dobrým vínem a jídlem.

Ve Francii dokonce navštívila michelinskou restauraci, ve které byla cena oběda srovnatelná s cenou luxusních šatů. „Můj muž se mě ptal: ‚Chceš šatičky, nebo chceš jít do dobré restaurace?‘ A já jsem řekla, že chci do té restaurace, protože to je divadlo, které na jevišti nezažijete a neuvidíte,“ vzpomíná Jana Švandová.

V rozhovoru herečka prozradila, jaké delikatesy v restauraci ochutnala i na jakých seriálech právě pracuje. Všechno se dozvíte v záznamu celého pořadu.

Spustit audio