Havlíčkův Brod získal domov pro 109 seniorů. Zájem je ale násobně vyšší

2. prosinec 2019 14:30

Kraj Vysočina otevřel v Havlíčkově Brodě nový domov důchodců se 109 lůžky, z větší části je určený lidem postiženým některým typem demence.

Novostavba v areálu krajské nemocnice stála 169 milionů korun, sto milionů na ni kraj dostal od ministerstva práce a sociálních věcí, řekl hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD) při dnešním slavnostním otevření domova.

Další domov důchodců plánuje kraj v nejbližší době stavět v Jihlavě, i na něj bude žádat o dotace. Podle hejtmana ale bude hlavním úkolem do budoucna udržet pomocí služeb co nejvíc seniorů v domácím prostředí. „Protože 70 procent lidí chce zůstat doma. Já chápu, že v některých situacích už to není možné, ale úkolem by mělo být co nejvíc terénní péče,“ uvedl.

Zájem je 5x vyšší

Lidé se do nového domova v Havlíčkově Brodě stěhují od konce září, poslední dvě desítky lůžek budou obsazené v nejbližších týdnech. Zájem o ně je velký. „V pořadníku máme asi 500 lidí,“ řekla ředitelka domova Hana Hlaváčková.

Domov U Panských

Do nové budovy se přestěhovali i obyvatelé havlíčkobrodského domova důchodců U Panských s 34 lůžky. Podle hejtmana by se tam ani rekonstrukcí nedala udělat sociální zařízení na pokojích. Tato budova bude nově sloužit organizacím zaměřeným na školství.

Domov a školka

V novém domově důchodců bude od příštího školního roku fungovat i školka pro 19 dětí. Přednostně by měla sloužit lidem pracujícím v nemocnici a domově důchodců. „Já si myslím, že to bude pro zaměstnance zajímavé,“ uvedla Hlaváčková. Podotkla, že školka by měla mít prodloužený provoz, podle pracovních směn.

Nový domov důchodců vznikl místo stoletého pavilonu nemocnice. Proti jeho demolici se před několika lety ozývaly hlasy mezi obyvateli i na radnici. Havlíčkobrodští radní ale v lednu 2016 stavbu domova podpořili. Hejtman dnes uvedl, že původní budovu podle statiků rekonstruovat nešlo.

zdroj: ČTK
Spustit audio