Havlíčkův Brod se loučí s Imrichem Gablechem. Válečný hrdina odešel ve 101 letech

28. prosinec 2016
Zprávy z

Havlíčkův Brod, ale i Armáda České republiky se s poctami loučí s vojákem Imrichem Gablechem. Generál Gablech zemřel před Vánoci v havlíčkobrodské nemocnici ve věku 101 let. Byl jedním z nejstarších pamětníků II. světové války, kterou prožil v Polsku, ruském gulagu a nakonec ve službách RAF ve Velké Británii.

Poslední rozloučení se za hojné účasti veřejnosti, ale i vojáků a armádních představitelů konalo v kostele Nanebevzetí Panny Marie v centru Havlíčkova Brodu.

Brigádní generál Imrich Gablech zemřel 16. prosince ve věku 101 let. Do poslední chvíle byl velmi čilý, ještě v den svých 101. narozenin v listopadu letošního roku přijal několik návštěv. V květnu se s ním setkal slovenský prezident Andrej Kiska.

Pohřeb vojáka Imricha Gablecha, Havlíčkův Brod

Slovák ve službách polské armády

Imrich Gablech je původem Slovák. V roce 1939 se dostal do Polska, kde se chtěl zapojit do bojů. Místo toho ale skončil v ruském zajetí a vzápětí v gulagu, kde málem zemřel. Díky nezištné pomoci spoluvězňů ale přežil a nakonec nastoupil na loď, která mířila do Velké Británie.

Sám ve válce v podstatě nikdy nelétal, v kokpitu totiž podle svého vyprávění omdléval. Své místo ale našel coby letového provozu na letišti Coltishall u města Norwich.

Pohřeb vojáka Imricha Gablecha, Havlíčkův Brod
Pohřeb vojáka Imricha Gablecha, Havlíčkův Brod
autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio