Havlíčkův Brod daruje pozemek pro hospic. Peníze ale musí sehnat spolek

12. únor 2019 06:00

Havlíčkův Brod daruje pozemek spolku, který na něm chce postavit první kamenný hospic na Vysočině. Spolek ale musí na zařízení se dvěma desítkami lůžek sehnat peníze.

Darování pozemku pod lokalitou U Rybníčku jednomyslně schválili zastupitelé města. Z návrhu darovací smlouvy ale pro spolek vyplývá řada podmínek, stavební povolení na hospic by mělo být vydáno v příštím roce.

Vysočina je poslední

Vysočina je posledním krajem v Česku, který nemá kamenný hospic. Na Vysočině o jeho vznik čtyři roky usiluje Spolek pro lůžkový hospic Mezi stromy složený z lidí, kteří se zabývají péčí o vážně nemocné. Nejdřív chtěli stavět v Jihlavě, ale tam se na spolupráci s radnicí před dvěma lety nedohodli.

O darování 5700 metrů čtverečních pozemku mezi nemocnicí a psychiatrií pro hospic jednalo havlíčkobrodské zastupitelstvo už loni v prosinci. Předsedkyně spolku Ludmila Novotná jim tehdy řekla, že by měla být znovu šance na státní dotaci, ale že podle informací, které dostala, z ní nebude možné zaplatit pozemek.

Odkládané rozhodnutí

Rozhodnutí o darování pozemku v prosinci zastupitelstvo odložilo, protože někteří jeho členové chtěli k projektu podrobnější informace. Záležitost znovu probrali na pracovním jednání 14. ledna a právní zástupce města následně jejich připomínky zapracoval do návrhu smlouvy. „Aby pozemek, který darujeme spolku Mezi stromy, byl skutečně využitý pro stavbu hospice,“ řekl dnes místostarosta Zbyněk Stejskal (ODS).

Podmínky

Jednou z řady podmínek města je to, že darovací smlouva bude uzavřena až po vydání stavebního povolení na hospic, což by se mělo stát do poloviny příštího roku. Spolek by měl v té době už také vědět, z čeho stavbu a provoz zařízení zaplatí. „Pakliže se podaří, aby všechno plynulo tak, jak má, s ohledem na dotaci ministerstva zdravotnictví, tak by termín červen 2020 měl být dostačující,“ řekla Novotná na dotaz zastupitele z opoziční KSČM. Stavba hospice by pak mohla začít do jednoho roku.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související