Havlíčkobrodské muzeum vystavuje díla sochaře Radomíra Dvořáka

3. březen 2019 04:00

V Muzeu Vysočiny Havlíčkův Brod dnes začala výstava děl sochaře Radomíra Dvořáka. Výstava Dvořákovy vylomeniny se koná u příležitosti umělcových 60. narozenin.

Nabízí asi pět desítek jeho děl vytvořených v posledních letech. Výstava potrvá do 18. května.

„Svádělo to k bilanční výstavě, ale těch věcí je tolik, že by se sem nevešly,“ řekl Dvořák. Víc než minulost tak prezentovanými díly odkrývá návštěvníkům výstavy svoje záměry do budoucna. Soustředí se na práci s negativem a volnou plochou, případně s průhledy a prázdnem, které díky tvarům hmoty okolo získává svou konkrétní podobu.

Geometrické tvary, abstrakce

Vyjadřuje se také geometrickými tvary a abstrakcí. „Hledám možnosti, jak odebrat minimum materiálu a dosáhnout při tom největšího výtvarného efektu. Touhle zvláštní matematikou leností vyjde výborný tvar a stylizace,“ řekl Dvořák.

Model řeky, křižovatka

V jeho dílech nechybí humor a nadsázka, užívá také komiksové vyjádření, jako u modelu řeky Sázavy dokončeného před dvěma týdny, který pro účely výstavy skutečně napustil vodou. „Asi nejvíc mi ale teď leží v hlavě mimoúrovňová křižovatka převedená a vztyčená do tvaru kříže. Chtěl bych, aby to bylo umístěné někde na kopečku u té křižovatky, aby odtud na ni bylo vidět, aby to byla socha křižovatky,“ řekl ke svým výtvarným plánům Dvořák, který je autorem řady instalací ve veřejném prostoru.

Lipnice nad Sázavou

Od roku 2013 zdobí Lipnici nad Sázavou jeho žulový portrét spisovatele Jaroslava Haška nazvaný Hlava XXII. Je také autorem pomníku ve tvaru klíčů oslavujícího boj za svobodu, který odhalil jihlavský Spolek pro navrácení sochy TGM 17. listopadu 2015. Jeho práce je vidět i v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku, kde byla u příležitosti loňského 100. výročí vzniku Československa odhalená skulptura ve tvaru lipového listu. „Pojmenování bylo tabula rasa - nepopsaný list. A republika měla od roku 1918 potenci popsat ten list čímkoli,“ vysvětlil Dvořák.

Radomír Dvořák se narodil 18. května 1959 v Havlíčkově Brodě. Je absolventem pedagogické fakulty univerzity v Hradci Králové. Sochařství se věnuje od roku 1979. Své sochy vytváří ze dřeva i kamene v dílně, která od roku 2011 sídlí v Lipnici nad Sázavou. Experimentuje i s dalšími materiály včetně betonu. Vyučuje na Střední umělecké škole grafické v Jihlavě. Účastnil se desítek samostatných i kolektivních výstav. K jeho nejznámějším dílům patří triptych Národní památník odposlechu, který vznikl v zatopených žulových lomech u Lipnice nad Sázavou.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související