Havlíčkobrodská radnice si objednala atypické stánky. Připomínají dřevník

12. prosinec 2013

Stánkaři na havlíčkobrodském náměstí lákají zákazníky do velmi atypických obchůdků. Budky přímo od architekta objednala radnice, na opraveném náměstí prý musí být odpovídající vybavení. Většina obchodníků je spokojená, hlavou pokyvují také zákazníci.

Na náměstí v Havlíčkově Brodě se vedle několika běžných stánků vyjímají ty atypické, pro někoho až futuristické. I když na první pohled připomínají dřevník ve staré bytovce, jsou z dílny renomovaného architekta. Na kraji stojící pan Ladislav je spokojený.

„Jsem zvyklý stát i venku, normálně v altánu, tohle je pro mě naopak ještě výhodnější. A jestli mám zaplatit o dvě stě korun navíc, tak raději zaplatím, protože jsem tady krytý,“ říká prodavač prádla.

Hned vedle je slyšet slovenština, dekorační předměty tu nabízí mladá sympatická Slovenka. „Už tu stojíme dva dny a je to v pohodě, zima mi není,“ svěřuje se.

Nové stánky v Havlíčkově Brodě

Nové stánky na náměstí jsou předmětem rozhovoru i dvou starších lidí ze severu Moravy. „Stánky, stavby, to mají dobré. Ale ta drahota, pro nás důchodce nehorázná,“ říkají s tím, že pocházejí z Opavy. „Tam bývají stánky jen kryté plachtou, tohle je vážně zajímavé,“ dodávájí.

Pochvala střídá kritiku, v rohu náměstí prodává keramiku paní Jana Přibylová. „Šílené, šílené. Když pršelo, tak sem teklo, když fouká, tak fouká. Spíš bych to dala na léto než na zimu,“ namítá.

Ale právě univerzálnost a jedinečnost je hlavním argumentem pro radnici, konkrétně pro radního Libora Honzárka z TOP 09. „Chtěli jsme, aby to byly stánky atypické. A ne běžné výrobky, které se prodávají v obchodních centrech,“ dodává radní s tím, že jeden stánek vyšel na necelých sto tisíc korun.

Nové stánky v Havlíčkově Brodě
autor: mik
Spustit audio