Hasiči připravují stavbu nové stanice v Havlíčkově Brodě

10. únor 2019 06:00

Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina bude mít v Havlíčkově Brodě novou stanici za asi 280 milionů korun.

Už hledá dodavatele stavby, která by měla být dokončena v roce 2020. Současná stanice v Žižkově ulici nevyhovuje umístěním ani velikostí. Novou základnu chce v budoucnu sbor i v Jihlavě. Soustředil by do ní speciální techniku, která musí být kvůli malé kapacitě jihlavské stanice prozatím umístěná jinde v kraji. Novinářům to dnes řekl Jiří Němec, ředitel krajských hasičů.

Objekty bývalých havlíčkobrodských kasáren

Stavbu stanice v Havlíčkově Brodě s rozpočtovanými náklady 279 milionů korun uhradí z 85 procent dotace z EU a z 15 procent státní rozpočet. Bude stát v Humpolecké ulici na pozemku, který HZS KV získal v roce 2005 bezúplatným převodem od armády.

Jihlava

Vlastní pozemky mají hasiči i v Jihlavě v Kosovské ulici. Stanice z roku 1959 ale sídlí v Sokolovské ulici. Není tak velká, aby v ní mohla být umístěná speciální technika včetně mobilní elektrocentrály, kontejneru na dozimetrické měření pro případ radiační havárie a stanoviště pro dekontaminaci. Zařízení jsou v současnosti umístěná třeba v Kamenici nad Lipou na Pelhřimovsku nebo ve Žďáru nad Sázavou.

Jihlava by podle Němce vzhledem ke své poloze v centru Vysočiny umožňovala snadnější zásah techniky po celém kraji. Zatím ale není zpracovaná ani studie nové stanice, která by měla být v Kosovské ulici. Sbor prozatím jedná s Krajem Vysočina o pomoci s financováním projektové dokumentace, teprve z ní budou zřejmé náklady na stavbu, řekl Němec.

21 stanic a 617 hasičů

HZS KV má v kraji 21 stanic, u sboru slouží 617 hasičů a pracuje pro něj dalších 35 civilních zaměstnanců. Většina stanic je v budovách, které hasiči vlastní. Jen šest jich je v městských objektech. Čtyři města je hasičům poskytla za symbolické korunové nájemné. Velké Meziříčí a Humpolec je pronajímají za vyšší částky. V případě Humpolce je to 200.000 korun ročně, řekl Němec.

Hasičům na Vysočině pomáhají i jednotky dobrovolných hasičů. Deset z nich musí být schopno vyrazit k události do pěti minut od vyhlášení poplachu, dalších 112 má být připraveno do deseti minut.

 

Statistiky za rok 2018

 

Hasiči loni na Vysočině zasahovali u 9802 událostí z toho u 967 požárů. V roce 2017 bylo událostí 10.003 a požárů 719. Čtyři lidé loni podle Němce při požáru uhořeli. Všichni při dopravních nehodách. Nejtragičtější byla nehoda z loňského srpna, která se stala v Chotěboři. Auto začalo hořet po nárazu do stromu, dva lidé zemřeli.

zdroj: ČTK
Spustit audio