Hasiči na Vysočině loni zasahovali nejvíc ve své historii, měli 10 870 výjezdů

2. únor 2023 11:36

Krajští hasiči na Vysočině si za loňský rok připsali na konto 10 870 zásahů a to je nejvíc v historii regionálního sboru. O rok dřív měli o sedm set dvacet výjezdů méně. A v roce 2001, kdy krajský hasičský sbor vznikl, vyjížděli hasiči k necelým pěti tisícům událostí.

Hasiči nejčastěji řešili takzvané technické zásahy, jako je například otevírání dveří, likvidace včelích rojů nebo odstraňování popadaných stromů. V roce 2022 takto řešili 6 679 událostí.

Požáry na Vysočině způsobily za uplynulý rok škody ve výši 400 milionů korun. V roce 2021 to bylo jen 140 milionů, tedy necelá třetina. Nejčastější sice byly požáry, kde škody nepřesáhly deset tisíc korun, ale hasiči likvidovali dokonce tři takové požáry, kde byla jednorázová škoda přes deset milionů.

Třetí nejvyšší škody v Česku byly loni na Vysočině

Generali Česká pojišťovna loni na Vysočině řešila celkem 2 398 pojistných událostí způsobených živly. Postiženým lidem vyplatila přes 337 milionů korun. Jde o třetí nejvyšší částku v zemi. Víc škod voda, oheň nebo vítr způsobily jen ve středních Čechách a na severu Moravy. V obou regionech ale také pojišťovna musela řešit mnohem více událostí.

Zdaleka největší škody pak loni na Vysočině způsobily únorová vichřice a červnové krupobití. „Vůbec nejčastěji majetek ničila vichřice. Tady jsme zaznamenali téměř 900 škod za 26 milionů korun. Následuje krupobití se 758 škodami za 141 milionů korun. Vůbec ty nejdražší škody způsobily ale požáry. Těch pojišťovna evidovala 124 a účet za ně byl ve výši 158 milionů korun,“ potvrdil mluvčí Generali České pojišťovny Jan Marek, že loňský rok byl na Vysočině, co do škod způsobených různými katastrofami a přírodními živly, rekordní.

autor: Milan Soldán
Spustit audio