Handicapované lidi z Domova Háj v Ledči nad Sázavou čeká velké stěhování. Do menších domků

3. srpen 2019 06:10

Kraj Vysočina chystá stěhování dalšího domu pro handicapované. Z ledečského Háje se budou stěhovat do Světlé nad Sázavou.

Klienti domova najdou v budoucnu své nové místo v ulici Nové Město ve Světlé nad Sázavou. Kraj nechal tamní zástavbu zbourat a na místě postaví nové menší komunitní domy. Kromě klientů tam bude sídlit i vedení domova a sociální terapeutická dílna.

„Někde máme rekonstrukce, někde máme demolici, někde stavíme i na zeleném, třeba v Havlíčkově Brodě. Samozřejmě oni zkoušeli jednat se starostou, v nové zástavbě, hledali na realitkách,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro oblast ekonomiky a majetku Martin Kukla (hnutí ANO) způsob, jakým kraj pozemky pro nové komunitní domovy vybíral.

Světlá to podporuje

Vedení Světlé novou výstavbu podporuje, říká její starosta Jan Tourek (KDÚ-ČSL): „Já pevně věřím v to, že tam prostě budou stát krásné nové objekty, které budou dělat radost nejen Světlé ale samozřejmě klientům tohoto zařízení.“

Dílny

Pozemky v centru města vybíral už kvůli lepšímu začleňování klientů do společnosti. Kromě samotných domovů a ředitelství Háje vznikne ve Světlé také sociální terapeutická dílna. Podle ředitelky domova Háj Dany Pajerové určena pro klienty s nejvyšší mírou podpory, kteří by práci v dílnách nezvládli.

Transformace domova a tedy postupné přestěhování z jedné velké budovy do několika menších je teď v podstatě ve své polovině. Kraj na ní začal pracovat v roce 2016 a do konce roku 2022 by chtěli mít hotovo.

Další bydlení

Další komunitní bydlení bude i v Chotěboři, Golčově Jeníkově nebo v Habrech, potvrzuje Martin Kukla. „V Chotěboři máme například dva domy, tam se to řešilo s památkáři, jestli můžeme jít do patra nebo ne, nakonec se řeklo, že to můžeme postavit, protože se našly nějaké historické fotografie, kde tam skutečně ty patrové domy byly.“

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související