Gulášem Václava Havla byl Ondřej Hejma ohromený

2. srpen 2019

Známý rocker vysvětlil Luboši Xaverovi Veselému, proč popsal ve své knize oblíbené jídlo Václava Havla. Svěřil se také, kdy a proč vůbec začal knihy psát a jak na jejich choulostivější části reaguje jeho manželka.

„U příležitosti tuším šedesátých narozenin, krátce po revoluci, publikoval Havel v Lidových novinách recept na svůj guláš. Já si ho přečetl a byl jsem úplně ohromený,“ uvádí Hejma, proč guláš začal vařit.

Ve své knize Fejsbuk popisuje také příběh dětské lásky, kterou v pozdějším věku hledal až v Americe. Měl strach, jak na rozuzlení příběhu bude reagovat jeho manželka. Dal jí knihu přečíst a netrpělivě čekal, až se dostane do její druhé poloviny. A proč vlastně začal psát knihy? „Před deseti lety, když jsem skončil s občanským povoláním, stal se ze mě senior atd., tak jsem začal přemýšlet o tom, co by bývalo bylo, kdyby bylo, že jo. Člověk se ohlíží, bilancuje život a dostal jsem se do situace, která je popsaná v básni Roberta Frosta, Cestou, kterou jsem se nevydal.“

Chcete vědět, jestli Ondřej Hejma skládá v současnosti nové písničky, jaká země je jeho vysněnou a proč o sobě říká, že je takový český Karel May? Poslechněte si záznam pořadu.

 

Spustit audio