Grýnemarš z první světové války. Ludmila Škardová uvařila recept od svého pradědečka

18. červen 2017

Rychlý, vydatný a moc dobrý, takový je grýnemarš Ludmily Škardové ze Zruče-Sence. Recept se v jejich rodině začal vařit díky pradědečkovi, který ho přinesl z první světové války. Přesný původ není znám, ale postup je starý minimálně 100 let.

Grýnemarš (Grüner Marsch)

1,5 kg brambor
1 balení 500 g těstovin (ideálně ploché)
4 cibule
50 ml olej
sůl
2 polévkové lžíce mleté sladké papriky

Postup:

Brambory omyjeme, očistíme a uvaříme ve slupce ve vodě.

Mezitím si nakrájíme nadrobno cibuli a na pánvičce ji s trochou oleje osmahneme dozlatova. Po orestování zaprášíme paprikou a promícháme.

Brambory po uvaření necháme vychladnout a následně oloupeme, nakrájíme na malé kostičky (jako na bramborový salát) a přidáme k orestované cibuli.

Těstoviny uvaříme v osolené vroucí vodě. Po uvaření scedíme a přidáme k orestované cibuli a bramborám. Vše promícháme a podáváme.

Ludmila Škardová

Paní Škardová se přihlásila s receptem, který do rodiny přinesl její pradědeček z první světové války. Domů se vrátil dokonce až rok po jejím skončení. Můžeme tedy říci, že je minimálně 100 let starý. Od té doby se u nich grýnemarš dělává a mají ho rádi.

Spustit audio