Grýnemarš z první světové války. Ludmila Škardová uvařila recept od svého pradědečka
Rychlý, vydatný a moc dobrý, takový je grýnemarš Ludmily Škardové ze Zruče-Sence. Recept se v jejich rodině začal vařit díky pradědečkovi, který ho přinesl z první světové války. Přesný původ není znám, ale postup je starý minimálně 100 let.
Grýnemarš (Grüner Marsch)
1,5 kg brambor
1 balení 500 g těstovin (ideálně ploché)
4 cibule
50 ml olej
sůl
2 polévkové lžíce mleté sladké papriky
Postup:
Brambory omyjeme, očistíme a uvaříme ve slupce ve vodě.
Mezitím si nakrájíme nadrobno cibuli a na pánvičce ji s trochou oleje osmahneme dozlatova. Po orestování zaprášíme paprikou a promícháme.
Brambory po uvaření necháme vychladnout a následně oloupeme, nakrájíme na malé kostičky (jako na bramborový salát) a přidáme k orestované cibuli.
Těstoviny uvaříme v osolené vroucí vodě. Po uvaření scedíme a přidáme k orestované cibuli a bramborám. Vše promícháme a podáváme.
Ludmila Škardová
Paní Škardová se přihlásila s receptem, který do rodiny přinesl její pradědeček z první světové války. Domů se vrátil dokonce až rok po jejím skončení. Můžeme tedy říci, že je minimálně 100 let starý. Od té doby se u nich grýnemarš dělává a mají ho rádi.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Rozšíření mobilizace Ukrajinců? Ty, kdo do armády nechtějí, tady nepotřebujeme, říká paramedik
-
Nelze nekonat, shodli se zástupci koalice a opozice na schůzce u prezidenta o důchodové reformě
-
Polská kontrarozvědka vyšetřuje síť zaměřenou proti EU a Voice of Europe. Spolupracuje s Českem
-
Japonský modul SLIM nečekaně přežil už druhou lunární noc. Pomohlo mu převrácení při dosednutí