Gruzie se potýká s přívalem uprchlíků z Ruska. Je to katastrofa, stěžují si místní

26. listopad 2022

Rusové v jihokavkazské republice skupují nemovitosti a začínají ve velkém podnikat. Místní ale z jejich příchodu většinou nadšení nejsou.

Vyvěšují ukrajinské vlajky, malují na ulicích protiruské graffity nebo pořádají demonstrace. Před budovou gruzínského parlamentu stojí několik demonstrantů s ukrajinskými a gruzínskými vlajkami a vykřikují hesla na podporu Ukrajiny. Kolem procházejí skupinky Rusů, někteří se zastavují a natáčejí si demonstrující na telefon. Kousek od nich přitom stojí Ukrajinci, kteří dělají to samé.

„Rusové jsou taky různí lidé a mají na válku různý pohled. Jsou tady takoví, kteří zaujímají neutrální pozici, a pak jsou ti, kteří proti válce vystupují,“ komentuje Iljana. Pochází ze Lvova a kvůli válce odešla do Gruzie.

To, že se v jihokavkazské zemi potkává na ulicích s Rusy, se snaží brát s nadhledem. Většina místních ale z jejich příchodu nadšená není. Znát to dávají nejen protiruskými pokřiky, ale také vyvěšováním ukrajinských vlajek nebo malováním graffity se vzkazy Rusům, aby odešli domů.

Třeba Alexej, který sem utekl z Moskvy, jejich postoji rozumí. „To, co teď Rusko dělá, je prostě nepochopitelné,“ přiznává. Alexej pracoval ve školce, než mu po zahájení částečné mobilizace na konci září přišlo předvolání do armády.

Do války nechtěl, a tak se rozhodl z Ruska utéct. Připouští ale, že to nebylo jednoduché. „Musel jsem udělat nějaké manipulace, abych mohl odjet,“ dodává.

Turista, nebo imigrant?

Od začátku invaze na Ukrajinu přijeli do Gruzie desetitisíce Rusů. Podle Margarity Achvadianové, šéfredaktorky gruzínského zpravodajského webu JAMNews, se přesné číslo dá jen těžko odhadovat.

„Je to katastrofa, absolutní katastrofa. Zrovna před týdnem jsme publikovali vyjádření vládních představitelů, že přicházející Rusové teď tvoří tři procenta naší populace,“ cituje oficiální čísla. Reálně jich podle ní může být mnohem víc. Rusové totiž můžou v Gruzii strávit až rok bez víz, a tak se migranti složitě odlišují od turistů.

Jejich příchod ale znatelně dopadá na místní obyvatele a Rusové si například od začátku invaze pořídili v zemi okolo 3000 nemovitostí. Výrazně tak vzrostly ceny na realitním trhu a strmě nahoru vyletěly i nájmy. Ty se oproti minulému roku zvedly v hlavním městě více než dvojnásobně.

„Někteří studenti musí například žít někde na vesnici a jezdit odtamtud na univerzitu do Tbilisi, protože si jednoduše nemůžou dovolit bydlet ve městě,“ popisuje Achvadianová.

Ruští migranti navíc začínají v Gruzii také ve velkém podnikat. Podle gruzínské pobočky Transparency International se v zemi od března do září zaregistrovalo téměř 10 tisíc nových ruských společností.

autor: Patrik Salát
Spustit audio