Gasper Nali: rybář s třímetrovou loutnou

Hudebník Gasper Nali z Malawi hraje na třímetrovou basovou loutnu babatoni taneční afropop a debutové album nazval Lidé, chci vám vyprávět.

Občas se tvrdí, že objevitelská kapitola o hudbě z Afriky byla uzavřena. Zkrátka, že na černém kontinentu už neexistují místa, o kterých se dříve říkalo, že tam žijí jen lvi. Jestli v africké hudbě ale něco zásadně neplatí, tak heslo nikdy neříkej nikdy.

Například u nástrojů a v tomto případě se Afričané drží jiného hesla. Tam kde nic není, stejně něco najdeme. Hudebník Gasper Nali z Malawi si například vyrobil unikátní třímetrovou basovou loutnu babatoni s jednou jedinou strunou do které tluče paličkou a ke zvýšení efektu jezdí po struně prázdnou pivní lahví.

Gasper Nali, šestatřicetiletý potomek rybářů od jezera Malawi, loutnou zprvu na pobřeží bavil turisty. Když umístil své skladby na YouTube, ani ho nenapadlo, co přijde. Během několika měsíců videoklipy shlédlo přes patnáct milionů lidí a jemu vlastně nezbývalo nic jiného, než se ukázat i jako dobrý skladatel, spojit se s dalšími hudebníky a za pomocí lidí z britského labelu Spare Dog natočit album Abale Nkdikuwuzeni, jehož název se z dialektu Chichewa překládá jako Lidé, chci vám vyprávět.

Nalivo výrazně taneční hudba potěší snad každého, protože ačkoliv vychází z hudebních tradic Malawi, slyšíme v ní také spoustu dalších vlivů a ve finále se jedná o rytmický afropop. Podlehla mu při své návštěvě Malawi také britská soulová zpěvačka Joss Stone.

Spustit audio