Fryšavě na Žďársku stále hrozí, že bude muset vracet mnohamilionovou dotaci

2. říjen 2019 06:00

Fryšavu na Žďársku čeká důležité soudní jednání, které rozhodne o její budoucnosti na roky dopředu. Obec kvůli hrozící vratce dotace raději odsouvá i některé investice.

Klíčové soudní jednání pro Fryšavu pod Žákovou horou bude v listopadu. Kvůli stavbě čističky a kanalizace hrozí, že bude muset vrátit asi 15 milionů a stejnou částku ještě jako penále.

Odložené investice

Do té doby obec odkládá potřebné akce, kupříkladu opravu silnice k Medlovu. „Tahle cesta k Medlovu, je taky v majetku obce. Na začátku roku jsme provedli opravu výmolu. Ta investice, je to asi 1,5 kilometru komunikace, je dávaná bokem. Jinak bychom už dělali nový povrch,“ vysvětlil starosta Mojmír Humlíček. Akce by stála asi milion korun.

Dotace a penále

Kvůli stavbě kanalizace a čistírny odpadních vod obci hrozí, že obec se zhruba šestimilionovým rozpočtem bude muset vrátit 15 milionů korun dotace navíc zaplatit dalších 15 milionů penále.

Sankce hrozí za to, že předchozí vedení údajně neoprávněně zkrátilo záruční dobu pořízených staveb. Po pěti letech nejistoty se Fryšava má v listopadu dozvědět, kolik reálně bude muset vracet.

Starosta Mojmír Humlíček chce ještě předtím soudu poslat vyjádření, že případná sankce by měla být vypočítaná z nižší sumy. „Na základě snížených záruk však společnost, která to tady stavěla, tak by nezvítězila v tom bodovém systému a vyhrála by to jiná společnost, která tehdy v tom výběrovým řízení nabízela, že celou tu stavbu postaví o pět a půl milionu níže.“

Český rozhlas se pokusil oslovit i bývalého starostu Josefa Fialu. Ten se ale dlouhodobě odmítá vyjadřovat. Jeho právník Pavel Szkandera pouze vzkázal, že Fiala nic protiprávního nespáchal.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související