Frühbauerovi sedlačí v Peršíkově už dvě stě let. Poslední hospodář už dojí roboticky

V Peršíkově na Havlíčkobrodsku hospodaří rodina Frühbauerova. Chovají přes stovku krav, a díky novému kravínu jich brzy budou mít sto padesát.

V roce 2019 dokonce získali bronzovou příčku v soutěži Farma roku. Jistě i proto, že se nebojí novinek.

„Naše rodina tady žije od roku 1806. Můj děda to hospodářství dost rozvinul,“ popisuje rodovou historii Jan Frühbauer starší. Jeho otec hospodářství převzal za druhé světové války, a měl s ním velké plány. Ty ale přerušila padesátá léta. „Udělali z něj kulaka. Měli jsme deset hektarů ornic, s lesem to bylo patnáct hektarů, a byli jsme boháči vesnický,“ vypráví.

Markéta a Janové Frühbauerovi, farma Peršíkov

Maminka prý měla maminka připravené rance a čekala, kdy je vystěhují. „V deset hodin večer někdo zabouchal na okno, dneska vás stěhovat nebudeme, rozbilo se nám auto,“ vzpomíná Jan Frühbauer na dobu, kdy byl malý a komunisté si s rodiči zahrávali.

Sestru pustili jen na kuchařku, já se nedostal na kováře

Rodina nakonec v Peršíkově mohla zůstat, samozřejmě ale bez hospodářství. „Sestra se dobře učila, pustili ji na kuchařku. Já jsem chtěl na kováře, taky jsem se nedostal,“ vzpomíná Jan Frühbauer.

S rodinou si nakonec postavil řadový dům v Havlíčkově Brodě, kde se také narodil Jan Frühbauer mladší. Ten se živil jako bagrista, a když rodičům vrátili hospodářství v Peršíkově, zpočátku jen vypomáhal. „On už sekal, volal: pojď, už musíme svážet. Kolikrát to byly nervy,“ přidává se Jan Frühbauer mladší.

Mladí pořídili robota na dojení. Některé úkony jdou dělat na dálku přes internet

Syn nakonec hospodářství převzal, a vede ho se svou ženou. Statek zrekonstruovali a zmodernizovali. V roce 2008 dokonce pořídili dojicí automat. „Je to napojené na internet, některé úkony jdou dělat na dálku,“ vysvětluje Jan Frühbauer mladší. Jeho otec vzpomíná, jak robotickému dojení jeho známí nevěřili. „Přišla sem na exkurzi skupina babiček, a koukaly na to,“ směje se. 

Farma Peršíkov, Vysočina

Rod Frühbauerů má pokračovatele, ale do hospodaření je v žádném případě nikdo nenutí. „Ať si to rozhodnou sami, ať se podívají po světě, a pak se k nám vrátí,“ říká Jan Frühbauer mladší.

Spustit audio