Frühaufův dub připomíná pětisetletou historii jihlavského střeleckého klubu

4. říjen 2022

Už v 15. století v Jihlavě existoval střelecký klub. Je to neuvěřitelné, ale lidé v něm hledali zábavu ještě v 30. letech minulého století.

A po nejúspěšnějším jihlavském střelci Norbertu Vincentu Frühaufovi se dokonce jmenuje památný strom.

Dub

Dub letní, kterému je podle odhadů asi 200 let, roste ve dvorním traktu za základní školou v Žižkově ulici. „Strom je unikátní obvodem, který je 431 centimetrů,“ říká pracovník odboru životního prostředí jihlavského magistrátu Tomáš Plesinger.

Výška dubu je dvacet čtyři metrů. Zajímavá je prasklina na západní straně, která vede od země až vysoko do koruny a pravděpodobně ji způsobil blesk.

Čarostřelec Norbert Vincent Frühauf

Strom dostal jméno po jihlavském čarostřelci Norbertu Vincentu Frühaufovi, členovi místního střeleckého klubu. „Vyhrál tři závody za sebou, nastřílel nejvíc bodů. Pušku držel v ruce bez opory vestoje,“ říká Tomáš Plesinger.

Střelecký klub v Jihlavě působil už od 15. století. „Tehdy se jmenoval Bratrstvo svatého Sebastiána,“ dodává ochránce přírody. Klub měl sídlo právě v oblasti dnešního Štefánikova náměstí. Dodnes po něm zůstala, i když samozřejmě přestavěná, jedna budova. Spolek ukončil činnost až před druhou světovou válkou.

Lokalita dnešního Štefánikova náměstí…

Je třeba říct, že v parku dnešního Štefánikova náměstí býval rybník, nebo přesněji jáma po těžbě hlíny zaplavená vodou. Ta byla zavezena v rámci revitalizace lokality v období kolem roku 1836. „Zasázely se stromy, postavil se pavilon, kuželna, restaurace,“ vyjmenovává Tomáš Plesinger s tím, že to místo bylo dlouho centrem lidové zábavy.

Frühaufův dub se stal památným stromem. Stojí u něj informační tabule, na které jsou základní informace o dubu a o historii střeleckého klubu a jeho nejslavnějším čarostřelci.

Spustit audio