František Prosecký se synem vyhrál hned první závod historických Tatrovek. Vozům pak oba propadli

Depozit Muzea Veteránů značky Tatra v Bystřici nad Pernštejnem má otevřeno od května do září každý rok.

Druhý srpnový víkend je každý rok vyhrazen srazu veteránů této značky a do města se sjedou desítky nadšenců s tatrovkami. Pořadatelem je majitel muzea František Prosecký na počest svého tatínka, který ho k zájmu o Tatrovky přivedl. „My jsme s tátou začali spolu. Táta koupil Tatru jako normální civilní auto a když stavěli dům, to auto vozilo všechen stavební materiál,“ vzpomíná.

První soutěžní jízda

Když si udělal řidičský průkaz, předseda brněnského Tatra klubu je pozval na soutěž a tu hned napoprvé vyhráli. Všechny diplomy a poháry, které tatínek vyhrál, stále má a v bystřickém Depozitu muzeu veteránů Tatra vystavuje jen jejich zlomek.

Precizně zpracovaná historie

U desítek vozů značky Tatra se ke každému dopátral jeho historie, kde a s kým auto jezdilo, které součásti má původní a které jsou třeba vyráběné jen pro konkrétní auto. „Tady ten kombík například je původní, z třicátého osmého roku, lak je původní, čalounění, dokonce i jedna svíčka se ještě mohla znát s Hitlerem, tři už jsem musel měnit,“ směje se František Prosecký.

Nadšenců do značky Tatra jsou desítky a do Bystřice a do nedaleké Svratky se sjíždějí každý srpen, aby uctili památku Františka Proseckého seniora, po němž se akce jmenuje Memoriál Františka Proseckého seniora. „V sobotu dopoledne je vždycky volno, je přístupná výstava v muzeu a přednáška jedné z osobností automobilového světa. Odpoledne potom jedou auta do Svratky, kde pořádají Retro den, a tam mají další program,“ zve František Prosecký na 14. ročník srazu Tatrovek.

Spustit audio