Frank Rose (vlastním jménem František Růžička)

I když ve 20. letech 20. století u nás box teprve začínal, měl už svou velkou hvězdu, která navíc věděla, jak s popularitou zacházet. Frank Rose byl prvním českým mistrem všech vah. Později vyměnil rukavice za film a stal se hercem (Tři vejce do skla, Bílá nemoc, Jan Roháč z Dubé…).

Vstoupil ale i do dějin rozhlasu. Jeho zápas na Letné 2. srpna 1924 proti americkému černochovi Harrymu „Rocky“ Knightovi byl díky vysílání Radiojournalu historicky prvním sportovním přenosem v celé Evropě. Zápas, kterému na místě přihlíželo 4 000 diváků, skončil nerozhodně.

Komentátor Jiří Hojer nemluvil přímo do vysílání: zápas popisoval po telefonu stenografovi, který jeho slova předával hlasateli Adolfu Dobrovolnému ve Kbelích. Protože tak ale vznikaly prodlevy, vzal si nakonec Dobrovolný sluchátko do ruky sám a Hojerova slova opakoval v přímém přenosu.

Do dějin rozhlasu vstoupil František Růžička ještě jednou: za Květnového povstání 1945. Během bitvy o rozhlas, když se snažil zneškodnit Němce, který kulometem pálil do ulice Na Smetance, byl zasažen do kotníku a při pádu si pohmoždil páteř. Byl vyznamenán medailí za statečnost.

Národní listy z 6. 12. 1928: Josef Zeithammer zatčen

Zpět na případ: Tajemství lihovaru

autor: rota
Spustit audio