Fotograf Pavel Radosta vidí svět hledáčkem fotoaparátu, i když ho s sebou zrovna nemá

15. duben 2019
Dopolední host

Krásy České země zachycuje svým objektivem už řadu let fotograf Pavel Radosta. Jeho snímky můžete obdivovat v mnoha knihách a také v časopisu Moje země.

„Jsem přesvědčený, že fotografie má blíže k literatuře než k obrazu,“ říká Pavel Radosta. „Já si své fotografie dopředu vymýšlím, představuji, připravuji a teprve potom realizuji. Ale především jsem fotograf stále o sobě pochybující“, dodává.

Pokud si však prohlédnete přiložené fotogalerie, pochopíte, že Pavel Radosta o svých fotografiích pochybovat nemusí. 

Kouzlu zachytit svět kolem sebe prostřednictvím fotoaparátu propadl již ve svých sedmnácti letech, kdy se stal hrdým majitelem fotoaparátu Zenit E. Dodnes si vzpomíná, že na první fotce, kterou udělal, byli bažanti. K přírodě měl velmi blízký vztah, zároveň tedy studoval lesnickou fakultu i Institut výtvarné fotografie. K focení sice zahořel velkou láskou, ale ta časem vymizela, a tak se dalších dvacet let věnoval úplně jiné profesi.  Fotografie si ale naštěstí k jeho srdci našla znovu cestu a teď je jeho prací i koníčkem.

Fotograf Pavel Radosta ve studiu Regionu

Pro časopis Moje země fotí Pavel Radosta vše, co je třeba, tedy přírodu, architekturu, reportáže i portréty lidí. Ve svých knihách zachycuje krásy nejrůznějších částí naší země a ve své volné tvorbě se věnuje focení zvířat v zoologických zahradách a fotografickým příběhům.

Krásy Středočeského kraje zachycené objektivem Pavla Radosty:

autoři: Iveta Chlumská , JMys
Spustit audio