FOTO: Z někdejších jihlavských kasáren zbyla jen část historického reliéfu

9. listopad 2018 06:00

Štefánikova kasárna v Jihlavě, dříve nazývaná po princi Rudolfovi šla k zemi už před časem. Jediné co se zachovalo a nově si získalo lepší místo, je část původního reliéfu.

Dobový reliéf patrně býval složený ze třech částí. Dodnes se zachovaly ale pouze dvě. „Tady byl ještě třetí, jak jsem ale zjistil, nebyl tady od války,“ ukazuje na reliéf major Radek Tesař z jihlavského vojenského velitelství.

Historický reliéf, Jihlava

„S ohledem na umístění v té střešní části nad vchodem do kasáren si nedovedu představit, jak by se ten kámen dostal dolů,“ spekuluje dál Radek Tesař s tím, že ho možná někdo rozstřelil. „Objekt nebyl v úplně ideálním stavu a nějaké lezení nebo šplhání by asi nepřipadalo v úvahu.“

Problémy firmy PSJ

Další osud někdejších kasáren úzce souvisí s velkou jihlavskou společností PSJ, která se dostala do problémů, je v insolvenci a zatím není jisté, zda dílo, tedy bytový komplex, dokončí.

Ovšem o reliéf se postarala profesionálně, pokračuje major Tesař. „Je to klasický pískovec, kterému by se dlouhodobě nemělo nic stát. Mělo by to vydržet další desítky, možná stovky let.“ Plastika je nově umístěná před vchodem do budovy vojenského velitelství.

autoři: Daniel Zach , mik

Související