FOTO: Skauti z Velkého Meziříčí rozvěšují v městském parku ptačí budky

7. březen 2021 07:00

Přirozených ptačích hnízdišť nejen v městských parcích ubývá. Skauti z Velkého Meziříčí se rozhodli, že drobným opeřencům s jejich jarním zahnízděním pomohou.

Skauti z Velkého Meziříčí vyrobili několik ptačích budek a o tom víkendu je rozvěsili v městském parku.

„Odkud tam chceš jít, ze spodní strany? Ideální je, aby ta budka byla jižním směrem.“ Velkomeziříčští skauti se v Riegrových sadech nedaleko centra města zrovna radí, na který strom přibýt první ptačí budku.

Aby tam nepršelo…

„Zrovna tenhle strom je nakloněný, musíme to dát tak, aby jim tam nepršelo,“ vysvětluje svým mladším kolegům zástupce vedoucího skautského střediska Pavel Oulehla, který je také iniciátorem celé akce.

„První čtyři budky jsme dostali od lidí, dali jsme výzvu do novin. Další jsme si vyráběli sami,“ dodává Pavel Oulehla, zatímco si předklepává hřebíky, aby se mu pak budka na strom lépe věšela.

Úklid v krajině

Do věšení budek se pak skauti pustili především proto, že v městských parcích kvůli kácení starých stromů často chybí přirozená hnízdiště pro ptáky. „Máme potřebu si v krajině uklízet lépe, jak v kuchyni a ta divoká příroda má stále menší prostor.“

S názorem skauta souhlasí i ornitolog Aleš Toman, který takovou iniciativu vítá. „Ornitologická společnost se snaží propagovat vyvěšování budek, vyvěšování krmítek. Má to dva takové aspekty. Jednak to pomáhá ptákům, jednak to pomáhá získat vztah k přírodě.“

Rozvěšením ptačích obydlí v Riegrových sadech ale Velkomeziříčští skauti skončit nehodlají. Už nyní mají vytipované další lokality a do samotné výroby budek by pak chtěli zapojit ve větší míře také veřejnost.

autoři: Patrik Salát , mik

Související