FOTO: Miloslav Čáp udržuje rodinné řemeslo. Šil boty i pro největšího Čecha

24. červenec 2020

Ručně šitá bota na míru, to je určitě sen mnoha lidí, kteří celý den chodí nebo stojí. Jsou ale ještě ševci, kteří to dokážou? Jednoho jsme našli v Havlíčkově Brodě.

Miloslav Čáp šil dokonce boty i pro největšího Čecha, staral se také o výstroj havlíčkobrodských hokejistů.

„Vyrostl jsem v ševcovský rodině, děda založil firmu v Lukách nad Jihlavou,“ říká Miloslav Čáp. Po dědovi firmu převzal jeho otec, a tak není divu, že Miloslav uměl ušít boty ještě dřív, než šel do učení. Sto let staré střevíce z dědečkovy dílny má dnes vystavené na zdi obchodu. Převzal i rodinné logo s obrázkem čápa.

V dílně Miloslava Čápa stojí dřevěný verpánek i padesát let staré stroje

Dílna Miloslava Čápa voní obuvnickým lepidlem, a nechybí v ní verpánky, plné police různých kopyt, ale i obuvnické stroje z druhé poloviny minulého století. „Jsou to více méně Baťovy stroje, pak to převzal Svit,“ dodává Miloslav Čáp s tím, že stroje stále dobře slouží.

Zakázkou, na kterou Miloslav Čáp asi nejvíc vzpomíná, jsou boty pro Tomáše Pustinu, který trpěl genetickou vadou, a díky svému vzrůstu se stal největším Čechem, zapsaným i v knize rekordů.

Po Tomášově smrti přinesla jeho matka boty zpátky panu Čápovi. Ten má dodnes schované i dřevěné kopyto, které si musela rodina nechat vyrobit ve Zlíně.