FOTO: Jihlava neví, co s lávkou za Cityparkem. Oprava i bourání stojí miliony korun

19. prosinec 2019 06:10

Lávka pod obchodním centrem, kterou Jihlava dostala zadarmo před 11 lety, se pro ni teď stala danajským darem.

Za opravu chtělo město dát půl milionu korun, nakonec ale může čtyřikrát víc zaplatit jen za samotné odstranění. Mostek je totiž v horším stavu než se čekalo.

Potok

Kolem lávky teče Koželužský potok a vlivem vysoké vlhkosti trámy hnijí. Už loni zastupitelé hlasovali o opravě, měli vyměnit poškozené fošny za odlehčený beton. Ani to ale nakonec nebude. „Špatná je i opěrná zeď, konzole,“ řekl vedoucí odboru dopravy jihlavského magistrátu Ján Tinka.

Zrušení lávky?

Oprava podle Tinky nepřipadá v úvahu a beton je příliš drahý. Odbor dopravy navrhuje zrušení lávky, ovšem podle zjištění projektanta by i to odstranění stálo možná dva miliony. „Skoro dva roky je uzavřená a nezaznamenali jsme ani jednu stížnost. Stejně se po ní špatně chodilo,“ dodal úředník.

Stezka hned vedle

Logické pro chodce je sdílet vedlejší cyklostezku s cyklisty. Nelíbí se to ale zastupiteli Jaromíru Kalinovi (KDU-ČSL). „Z toho kopce to všichni pustí, pro chodce je to velmi nebezpečný. Byl bych pro, najít způsob, jak zachránit tu lávku.“

Primátorka Karolína Koubová nakonec materiál z posledního zasedání zastupitelstva stáhla a do února chce nachystat nové řešení.

autoři: Daniel Zach , mik

Související