FOTO: Cukroví a švestková omáčka. Vánoce ve věznici ve Světlé nad Sázavou

23. prosinec 2018 06:00

Vánoce i s částí svátečních tradic budou v ženské věznici ve Světlé nad Sázavou. Odsouzené napekly cukroví a také regionální specialitu – švestkovou omáčku.

„Ukážu vám, jak to děláme, jak jsem byla zvyklá od své maminky, která to převzala od své maminky,“ říká před uvězněnými ženami vychovatelka Hana Kocmanová. Přitom připravuje ingredience do krajové speciality – švestkové omáčky. V hrnci se vaří celá řada oříšků.

„Bohatší rodiny měly i mandle. Co je důležité, perník na strouhání, pak tady máme koření badyán, skořice.“

S uzeným a knedlíkem

Plavovlasá Veronika půjde pár týdnů po Vánocích na svobodu. Pochází ze středních Čech a švestkovou omáčku zná. „My i děláme po celý rok, kdykoli dostaneme chuť. S uzeným a bramborovým knedlíkem,“ dodává.

Cukroví

O pár kroků dál pečou ženy tradiční vánoční cukroví. „My pečeme linecké, vanilkové rohlíčky. Sice je každý jiný, ale to nevadí. Nemáme tam vanilku, tak to jsou vanilkové rohlíčky bez vanilky,“ usmívá se další žena.

Věznice ve Světlé nad Sázavou je rovněž vánočně vyzdobená, nechybí ani vánoční stromeček. K večeři na Štědrý den se bude podávat bramborový salát a filé. „Těšíme se na pohádky, na Mrazíka.“

autoři: Daniel Zach , mik
Spustit audio