FOTO: Čtyři roky rozkopáno. V jihlavské ulici Jiřího z Poděbrad letos konečně skončí oprava

4. duben 2022 17:00

Bezmála čtyři roky. I tak dlouho může trvat oprava zhruba tři sta metrů dlouhé silnice. Příkladem je ulice Jiřího z Poděbrad v Jihlavě. 

Práce v ulici Jiřího z Poděbrad začaly v září 2018. Od té doby tamní lidé žijí prakticky na staveništi. Měla to být přitom banální výměna povrchu hotová během několika týdnů. Nakonec se ale nečekaně protáhla a lidé z jihlavské ulice Jiřího z Poděbrad už tři a půl roku žijí prakticky na staveništi. 

Místo silnice mají hlavně při deštích pod okny blátivou cestu. Dnes se dělníci na stavbu vrátili a do léta by se měla ulice vrátit do pořádku.

Špatně se chodilo …

„Špatně se chodilo, žilo se řekněme nedobře.“ Paní Drahoslava, která bydlí v domě hned vedle rozkopané ulice, prochází stavbou. V ruce nese tašku s nákupem. „Cesta byla šílená, chodíme nakupovat nahoru.“ Ulici navíc v zimě nikdo neudržoval, byla pořád staveništěm. 

Pan Jan má v ulici Jiřího z Poděbrad garáž a zrovna připevňuje vozík za své auto. „Akorát mám tady garáž. Když jsme měli větší auto, ani jsem jsem nemohl pořádně najet do garáže.“ V době prací bude Jan parkovat mimo ulici. 

Pan Jana s malým synem překračuje hromady stavební suti. „Docela se divím, že s tím začali. Myslel jsem, že to bude na dalších deset let.“

Dědictví jihlavské kanalizace

Původně plánovali, že v ulici vymění pouze povrch. Kostky měl nahradit asfalt. Při pracích se ale zjistilo, že kanalizace, která je uložena pod silnicí, je ve špatném stavu. Jelikož se město Jihlava přelo se svazem vodovodů a kanalizací, kdo má infrastrukturu opravovat, stavba se zastavila. 

„Bude tam nový vodovod včetně vodovodních přípojek a jinak tam bude nová kanalizace a bude opraven chodník a vybudován nový přechod,“ plánuje náměstek primátorky Jaroslav Vymazal (ODS). 

Práce vyjdou na 19 milionů a zaplatí je město, které už vodohospodářskou infrastrukturu získalo do svého majetku. Hotovo bude nejpozději do začátku srpna, tedy bez měsíce čtyři roky poté, co rekonstrukce začala.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související