Fotí se lépe pan prezident nebo bobři u Velkého Meziříčí?

23. květen 2013

Spolehlivost, dochvilnost a velká dávka trpělivosti - to jsou podle Petra Lemberka důležité vlastnosti pro dobrého reportážního fotografa.

Představujete si reportážního fotografa jako extrovertního bohéma, který si před akcí chystá okatě své "nádobíčko", dává na odiv obří objektivy, které neustále montuje na těžké tělo fotoaparátu? A při samotném focení dramaticky pobíhá kolem a akci zachytí nejméně stokrát z každého úhlu? Dnes si tuto představu o fotoreprotérovi pozměňte na člověka nenápadného, introvertního, který žije spořádaným rodinným životem, při focení si ho téměř nevšimnete, a přesto patří jeho fotografie v novinách k těm nejlepším.

autoři: Petr Hladík , Tereza Stýblová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.