Fotbalové hřiště v Polné je plné lidí. Obyvatelé nepřicházejí za sportem, ale pro popelnice

12. únor 2021 06:00

V Polné rozdávají tisíc popelnic na bioodpad. Radnice tím chce snížit cenu za svoz. Nádoby vydávají na fotbalovém hřišti a zájem je veliký.

Pro hnědou nádobu si proto může přijet každý, kdo ve městě bydlí. Na popisné číslo připadne jedna popelnice. Zájem, který první den byl, zaskočil i vedení radnice.

Aby se nedělal nepořádek…

„Aby se měl kam dávat bioodpad, aby se nedělal nepořádek. Do teď jsme to dávali do velkých kontejnerů, které přistavovalo město nebo do popelnice.“ Pro svou nádobu na bioodpad si s vozíkem přijeli i pánové Ludvík a Miloš.

„Máme velikou zahradu a tohle je šikovná věc. Vždycky jsme to naložili na vozík odvezli k likvidaci, tohle je pohodlnější,“ říká paní Marcela, na kterou v dlouhé frontě čeká v autě manžel.

Fronty

Lidé z Polné mají o popelnice na bioodpad zájem, nakonec to potvrdily zmiňované fronty v areálu fotbalového hřiště. „Asi jsme to trochu podcenili. Do soboty, kdy budou další termíny, to musíme organizačně zlepšit,“ uvedl starosta Polné Jindřich Skočdopole.

„Pravděpodobně posílíme skupiny, které podepisují s občany smlouvy. V době, kdy se nemáme srocovat, je tady spousta lidí.“

Pro zájemce je dalších pět termínů, kdy si budou moct popelnice vyzvednout. Radnice od třídění bioodpadu slibuje, že ji vyjde svoz ostatního odpadu laciněji.

Lidé od letošního roku platí 600 korun za osobu za rok. Je to o 60 korun více než v loňském roce. I tak radnice ještě doplácí jeden a půl milionu korun z rozpočtu.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související