Folkové prázdniny v Náměšti nabízejí hudbu mnoha žánrů a každý rok něco navíc, letos poezii

25. červenec 2022

Jak hrají Indiáni v jižní Americe, jak zní skotské dudy nebo španělské rytmy na kytaru - to všechno už v minulosti slyšeli návštěvníci Folkových prázdnin v Náměšti.

„Folkové prázdniny začaly v sobotu, ale vlastně každý den začíná něco nového,“ usmíval se Luděk Strašák v Dobrém dopoledni. „Dnes se rozjíždějí dílny, open scéna, noční koncerty. Prvním hostem byla Susanna Baca, trojnásobná držitelka Latin Grammy, před měsícem byla vyhlášena nejlepší zpěvačkou Ameriky v kategorii world music. Je 87 letá dáma, která přitančila na jeviště, odzpívala nádherný koncert, přirovnal bych ji k Haně Hegerové. Navíc byla ministryní kultury v Peru, také je to i v politických kruzích velká osobnost,“ dodává s tím, že některé interprety jako je ona, je potřeba domlouvat i několik let dopředu.

Tématem je poezie

Letošní téma, které se nese celými prázdninami, je poezie. Celá neděle byla věnována Janu Skácelovi, který se narodil před sto lety. Na koncertě jej připomněl Hradišťan, kolem Jana Skácela se točí program ve staré tkalcovně, a mnoho pozvaných účinkujících zpívá poezii svou nebo od jiných autorů – například Michal Prokop, Vladimír Merta nebo Radúza.

Luděk Strašák

Organizátoři letos vydali i brožurku s poezií vystupujících autorů, včetně zahraničních, kde museli sami obstarat překlady. „Třeba báseň ve skotském dialektu by asi čtenářům mnoho nedala,“ smál se jeden z překladatelů. „Na konci je asi osm volných stránek na to, aby si návštěvníci mohli napsat třeba nějakou vlastní báseň. Mysleli jsme na to, že to je taková interaktivní knížečka.“

Festival Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou potrvá do soboty 30. července, více o něm si poslechněte v přiloženém audiu.

autor: Dáša Kubíková | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio