Firma v Jihlavě přerušila stavbu bytů. Rezervační poplatky vrátí

16. duben 2019 02:00

Firma Rezidence Vrchlického v Jihlavě oznámila, že klientům vrátí rezervační poplatky na rozestavěné byty.

Uvedla, že stavbu areálu v místě někdejších kasáren musela pozastavit kvůli předběžnému opatření, které u soudu vymohla společnost V Tower Prague a jež omezilo nakládání s pozemky projektu.

Banka kvůli tomu nepodepsala úvěrovou smlouvu, uvedl dnes mluvčí firmy Rezidence Vrchlického Miroslav Fuks. „S politováním musíme konstatovat, že jsme nuceni pozastavit stavební činnost na projektu Rezidence Vrchlického a rovněž odstoupit od uzavřených rezervačních smluv,“ uvedl Fuks. Dodal, že vybrané rezervační poplatky firma klientům vrátí na bankovní účet, částku jim zvýší o dvouprocentní úrok.

Více než 60 bytů

Firma Rezidence Vrchlického má rozestavěné bytové domy s více než 60 byty, rezervováno je podle mluvčího přes 70 procent. Staveniště v Jihlavě bude mluvčího zajištěno tak, aby se minimalizovaly škody a byla zajištěna bezpečnost.

Problémy firmy PSJ

Stavba bytových domů v místě bývalých kasáren na rohu ulic Vrchlického a 17. listopadu byla vloni přerušena kvůli insolvenci stavební firmy PSJ, a.s., na jejíž majetek soud minulý týden prohlásil konkurz. Podle údajů webu PSJ patří Rezidence Vrchlického, s.r.o. do stejné skupiny. Jak Fuks sdělil loni v listopadu, akciová společnost PSJ ale nemá ve firmě Rezidence Vrchlického žádný majetkový podíl, byla jen generálním dodavatelem její stavby. Na staveniště v Jihlavě už letos nastoupila jiná stavební firma. 

Firma V Tower Prague nechala podle Fukse v katastru nemovitostí zaplombovat nemovitosti a pozemky Rezidence Vrchlického. „Společnost Rezidence Vrchlického disponuje pro účely bankovního financování právním posouzením, které potvrdilo zákonnost všech dříve provedených kroků. Podala proto odvolání proti předběžnému opatření,“ uvedl mluvčí.

Konečné rozhodnutí soudu se ale podle něj dá očekávat až v horizontu šesti měsíců. Do jeho vydání nechce přistoupit k podpisu úvěrové smlouvy ani banka.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související