Festival rekordů a kuriozit Pelhřimov 2013

8. červen 2013

7. a 8. června proběhl již 23. ročník Festivalu rekordů a kuriozit v Pelhřimově.

Padlo 60 rekordů, přijel hokejista-pojem pan Jiří Holík, Marta Kubišová, legendární cestovatel a spisovatel M. Stingl.

Na loďce se přes záplavové území Prahy přeplavil k automobilu směřujícímu do Pelhřimova slavný tenisový Davisův pohár a jeho dámská obdoba - Fed cup, na náměstí vyrostl (za II. světové války proslavený) letoun Spitfire, ale třeba i čtyřmetrová židle, v bazénu plaval 24 hodin výkvět policejních plavců České republiky, v sadech se zpívalo s dechovkou, jinde zněl folk a v další scéně rock, v divadle promítal své zážitky z Antarktidy excelentní fotograf Jiří Kolbaba.

Po náměstí se procházeli krojovaní "Vlčnovjané", kteří organizují vyhlášenou Jízdu králů (zapsanou na seznam UNESCO) a do toho zpíval dětský sbor pelhřimovské ZUŠ, Naďa Urbánková i Mňága a Žďorp. Z obřího vzduchového děla o průměru 3 m vyšlo celkem 51 ran a dřevorubec František Vitásek otevřel během 31 vteřin 5 lahví piva nastartovanou motorovou pilou.

Festival rekordů a kuriozit se stal multižánrovou přehlídkou umu českých lidí a navštívily ho tisíce diváků.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.