Festival Klasici v Táboře nabízí netradiční hudební spojení

23. září 2018

Koncert violoncellisty Petra Nouzovského a českých komorních symfoniků otevřel v Táboře hudební festival Klasici. Letošní ročník nabídne celou řadu zvučných jmen. Posluchače čekají například koncerty jednoho z nejlepších světových hornistů Radka Baboráka, houslistů Jana Mráčka nebo Václava Hudečka a klavíristy Ivana Klánského.

Podle dramaturga Tomášky Hubky je cílem zprostředkovat posluchačům neformálním způsobem kvalitní hudbu. „Atmosféra je jiná než na ostatních festivalech. Snažíme se udělat, podobně jako ve špičkové restauraci, menu, které je rozmanité, ale celkově to dává nějaký zážitek a hlubší smysl,“ komentuje.

Koncerty se konají v hudebních sálech i na méně tradičních místech. „Doufám, že se do budoucna dostaneme ještě k lepšímu finančnímu zajištění, abychom se mohli vrátit do ulic, protože festival začínal jako Klasici v ulici,“ připomíná Tomáš Hubka.

V Táboře zachraňují Křižíkovu elektrárnu. Vznikne tu kulturní centrum

Chátrající objekt bývalé Křižíkovy elektrárny v Táboře

Město Tábor zachraňuje chátrající objekt bývalé Křižíkovy elektrárny. Ta před 115 lety sloužila k výrobě stejnosměrného proudu pro první elektrifikovanou železniční trať v Čechách, která vedla do Bechyně.

Letos festival kromě velkého sálu táborské Střelnice využije také divadlo. „Čeká nás asi zatím největší produkce, a to bude Dětská opera Praha s Prodanou nevěstou, ale chceme nabízet i věci, které nikdo nezná, takže přijede Karel Dohnal s Harlekýnem a koncert se odehraje v prostoru trafostanice. To je v Táboře takový nový kulturní prostor a říkal jsem si, že se tam tahle hudba přesně hodí,“ dodává dramaturg.

Představí se také věhlasný kvartet klarinetistů Clarinet Factory v doprovodu beskydského folklórního souboru Grunik. „To spojení jsem slyšel na vlastní uši a je to dost nezapomenutelný zážitek,“ komentuje Tomáš Hubka.

Mezi vrcholy festivalu bude patři i společný koncert sopranistky Kateřiny Kněžíkové a harfenistky Kateřiny Englichové. „To je komorní výkon, který získal prestižní ocenění. Dalším zvláštním spojením bude, že přijede náš nejrenomovanější pianista Ivan Klánský se svým synem Lukášem, ale do toho ještě Epoque Quartet, který se profiluje jako nejlepší těleso zabývající se crossoverem,“ doplňuje dramaturg.

Osmý ročník festivalu Klasici v Táboře uzavře novoroční koncert symfonického orchestru Českého rozhlasu se sólisty Janem Mráčkem a Václavem Hudečkem.

Na Klasiky v Táboře zve kulturní magazín Kavárna. Dále pořad připomíná výstavu třeboňského rodáka Petra Písaříka v pražském Rudolfinu i nové album Adama Plachetky a Kateřiny Kněžíkové a nabízí recenze sci-fi románu Artemis Andyho Weira.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související