Fenomén elektrokolo. V půjčovnách jsou populárnější než kola klasická

29. červenec 2020

Cyklistika je velká móda. Na dovolenou jezdí čím dál více aut s koly na střeše a cílem jsou cyklostezky nebo roviny na dlouhé vyjížďky.

Kdo ale nemá možnost vzít si vlastní kolo, najde v cíli určitě vhodnou půjčovnu kol. Protože roste také popularita elektrokol, nabízí většina půjčoven kromě silničních a horských kol i elektrokola.

Na zámku ve Valči, kam si hosté mohou přivézt svá vlastní kola, je možné si kola také vypůjčit. „Máme asi patnáct kol horských a silničních a patnáct elektrokol. V poslední době se půjčují hlavně elektrokola, často si z dvojice muž půjčí kolo a jeho partnerka elektrokolo,“ usmívá se majitelka zámku Valeč Anežka Valová.

Asistent elektrokola pomůže v náročném terénu

O půjčovnu kol se stará Aleš Diviš. „Elektrokolo má tady dvě tlačítka asistenta – plus a mínus. Přidáváte si od jedničky do pětky asistenci, třeba když je před vámi vysoký kopec, tak si zapnete vyšší asistenci, a když je před vámi třeba prudká zatáčka, zase uberete, abyste neměli moc vysokou rychlost,“ vysvětluje.

Kolem zámku ve Valči je pěkná rovina, a tak se jede pohodlně. Padesát kilometrů, které asistent vydrží, než se vybije baterie, může cyklista doplnit vlastním pohonem, tedy šlapáním, a elektrokolo ujede třeba i jednou tolik, vysvětlil mi Aleš Diviš. „Kolo se nabíjí nabíječkou, která se podobá nabíječce na telefon, trvá to asi hodinu. To je pro cyklistu s elektrokolem ideální doba na kávu nebo chladné osvěžení, než bude pokračovat dál.“

Spustit audio

Související