Fary jsou častým útočištěm válečných uprchlíků. V Bobrové bydlí dvě ukrajinské matky s dětmi

9. květen 2022 07:00

Byli zvyklí žít v milionových metropolích. Z nich je ale vyhnala válka a teď našli přístřeší v mnohem menších obcích, kde nežije ani tisíc obyvatel. 

Řada ukrajinských, válečných uprchlíků si musí zvykat nejenom na změnu země, ale také na zcela odlišný životní styl. 

Na Vysočině žije přes 1700 ukrajinských uprchlíků, kteří našli ubytování přes databázi kraje. Většina z nich našla přístřeší v ubytovnách, rekreačních nebo školících zařízeních. Část jich ale přebývá například i na farách. 

Bobrová

Dvě matky s dětmi žijí například na faře v Bobrové na Žďársku. Skoro dva měsíce se tam o ně stará část místních. Jedna z žen se jmenuje Irina a zrovna chystá jídlo pro syna, který se vrátí ze školy. Sama se snaží co nejvíce mluvit česky, ve výuce jí pomáhá i kolektiv v práci. 

„Z domova to mám jen 50 metrů, práce není těžká, pracuju šest hodin od pondělí do pátku.“ Irina pochází z milionového Záporoží, kde pracovala jako ostraha tamní sklárny. Život v Bobrové, která nemá ani tisíc obyvatel, je pro ni novou zkušeností. „Jeli jsme se podívat do Žďáru, Nového Města, jinak jsme ale spíš doma. Přátele tady nemáme, ty máme na Ukrajině, ale bavím se s lidmi v práci - Veronikou a Marií, které mi pomáhají.“

Začlenit mezi místní

A pomáhá také Marie Drdlová, která se snaží Irinu se synem a také další matku s dětmi, která na faře bydlí, začlenit mezi místní. Vzala je uklízet kolem Bobrové i na následné opékání buřtů. „Je tam hodně jazyková bariéra, dokud se nemluví, tak je to pro ně těžké. Já s nimi mluvím zásadně česky,“ usmála se. 

„Zavolali mi večer, že si chlapec zlomil ruku, tak se musí sednout do auta. Někdy to je náročné, ale ono to časem přejde a třeba o prázdninách si budeme moci vzít úplně volno.“

Na Žďársku bydleli uprchlíci během dubna na deseti farách. Podle pracovníků tamní charity se je daří postupně zapojovat do života jednotlivých komunit.

Spustit audio

Související