Faru v Brtnici obsadila třicítka dětí z poničených jihomoravských Mikulčic

5. červenec 2021 07:00

Děti z jihomoravských Mikulčic zasažených tornádem tráví začátek prázdnin na Jihlavsku, v Brtnici. Dobrovolníci jim tam narychlo zařídili táborový pobyt.

Třicet dětí z jihomoravské obce Mikulčice, kterou zasáhlo tornádo, je na táboře v Brtnici. Původně přitom měla být tamní fara, kde se děti ubytovaly, obsazená jinou skupinou.

Z Mikulčic…

Souhra náhod ale přispěla k tomu, že se prostory na poslední chvíli uvolnily a záhy se domluvil i přesun dětí z Mikulčic.

„Já jsem Lukáš, a to je Štěpán.“ Dva prvňáci z Mikulčic – Lukáš a Štěpán se baví při hraní stolního fotbalu na brtnické faře. Góly ale nepočítají. „My nehrajeme na body.“

Autobus zadarmo a zásluha učitele

Na brtnické faře, kam společně s dalšími 28 dětmi dorazily první červencovou sobotu, se jim líbí. Přitom ještě minulý týden nebylo jisté, že sem přijedou, přiznává organizátor Miroslav Brychta.

„Teprve v úterý se ozvali, že o to mají zájem, ve středu upřesnili, že se jedná o 30 dětí. Podařilo se nám domluvit s firmou ICOM, vypravili nám autobus z Mikulčic sem zadarmo. Je to velká zásluha Petra Hrubého, což je učitel na základní škole v Mikulčicích, vzal si to na starost.“

Program na celý týden

Třeba brtnický farář Petr Balát to označuje za zázrak také proto, že fara měla být původně obsazená. „Na faře ubytováváme běžně, bývá to obsazené. Vyskytla se ale ta událost.“

Děti z Mikulčic na faře v Brtnici, Jihlavsko

A zatímco si s Petrem Balátem povídáme zvonění zvonku svolává děti, které se chystají na prohlídku věže místního kostela. Nabitý program je ale čeká i v dalších dnech, kdy pro ně organizátoři připravili výlet do jihlavské ZOO nebo na koupaliště.

Zpět do Mikulčic se třicítka děti vrátí příští sobotu.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související