Etiopie je úplně jiná Afrika, jsou v ní úžasná zvířata, překrásné hory i jezera

21. srpen 2019

Cestovatel a fotograf Vladislav T. Jiroušek procestoval v letošním roce Etiopii, africkou zemi, kterou považuje za jednu z nejkrásnějších na světě.

Pro cestu do Etiopie rozhodně doporučuje auto s průvodcem, bez něj se po této zemi cestovat nedá. Současně je vidět obrovská bída a velmi málo zahraničních turistů.  V Etiopii je také devět národních parků a šest přírodních rezervací.

Ohrožený Vlček etiopský

Mezi velmi ohrožené druhy patří Vlček etiopský, jeho populace se pohybuje okolo tří stovek jedinců. Vladislav Jiroušek měl štěstí, že byl svědkem lovu samice vlčka a následného vítání se samcem. „Byl to jeden z mých největších zoologických zážitků,“ přiznává v Dobrém dopoledni. Zvířat vyfotil mnohem více, například dželadu hnědou. Je to druh paviána, který se pohybuje ve skupinách po stovkách. „Mají spoustu práce se sháněním potravy, protože se živí kořínky trav, a ty jsou teď suché, a ve zbytku času se musí postarat o srst,“ vypráví Vladislav Jiroušek  

Danakilská proláklina - nejteplejší místo na Zemi

Solná poušť, která se nachází asi sto metrů pod hladinou moří, je turistickým místem, kde je nejvyšší průměrná teplota na světě. „Překvapilo mě, že tam vidíme pět dalších džípů, a překvapila mě i cena za vstup. Chtěli po nás sto padesát dolarů a dali nám jednadvacet litrů vody pro tři lidi. Myslel jsem, že to budeme mít na týden, ale to jsem se pletl,“ vzpomíná Vladislav Jiroušek na místo, kde už v časných ranních hodinách naměřil téměř 42 stupňů Celsia.

autor: dak
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.