Energetické plodiny, vytápění biomasou

8. listopad 2005
Trendy

Klasické zemědělské plodiny zřejmě částečně nahradí plodiny energetické. Vytápění biomasou je trend poslední doby a pěstování speciálních rostlin, jako je například kříženec šťovíku, se dostává do módy. Pokud zemědělci najdou odbyt, je to pro ně rentabilní. Po několika nepříliš úspěšných sezónách s bramborami si možná mnohý zemědělec říká, co vlastně pěstovat. Jan Štohanzl z Věžnice na Havlíčkobrodsku se rozhodl pro Rumex R2, což je kříženec šťovíku.

Štohanzl: Tento systém, pokud by byl dotažený až do konce a byl stabilní trh, tak zemědělcům přinese výnos.

Farmář s necelými 60 hektary pěstuje šťovík na jedné třetině. Má za sebou první rok, kdy porosty zakládal a čeká ho sezóna, kdy bude úroda. Pokud zvolí sklizeň pomocí řezačky, může štěpky ihned topit ve speciálním kotli. Šťovík je vhodný i na výrobu peletek, tedy malých granulí, které se úspěšně používají také jako topivo. Pro mnohé možná exotická plodina velmi dobře působí na půdu. Zvláště na Vysočině ocení zemědělci její protierozní účinky.

Štohanzl: Je to víceletá plodina, která má určitý kořenový systém, roste stále, nemusí se orat, odkrývat půda, kdy v kopcovitém terénu hrozí splavování.

Cenově jsou produkty z biomasy zhruba na dvou třetinách hnědého uhlí a na jedné třetině ceny plynu. Musíme počítat s nákupem speciálního kotle, který se osvědčí i tím, že má automatické přikládání. Podle přístupových podmínek Evropské unii, musí Česká republika zvýšit podíl energie z obnovitelných zdrojů a toto je jeden z nich. Ministerstvo zemědělství to vidí velmi pozitivně.

Zgarba: Jakákoliv výroba energie netradičními způsoby, takzvaná zelená energie, má smysl do budoucna stále rostoucí. Náklady na výrobu této energie jsou taxativní.

Říká šéf resortu Petr Zgarba, který podporuje jak pěstitele šťovíku, tak i výrobce bioplynu.

Zgarba: Týká se to dřevní hmoty, kejdy, řady odpadů ze zemědělské výroby.

V České republice je v tuto chvíli asi tisíc hektarů osetých šťovíkem, farmář Jan Štohanzl tvrdí, že ztrátové pěstování brambor a obilí je pouhou setrvačností. Sám si dokáže šťovík představit i na větších plochách.

Štohanzl: Je to stálý porost, může být i na sto procentech půdy.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu