Elektronické zabezpečení domů zloděje stále odrazuje

15. srpen 2016
Dobré odpoledne

Jaké zabezpečovací zařízení si namontovat do vašeho domu nebo bytu, aby vám ho nevykradli zloději? Na to jsme se v poradně Regionu ptali majitele zabezpečovací firmy Miloše Rojky.

Jak říká Miloš Rojka ze své praxe, tak se zloději do domů nejčastěji dostávají balkonovými dveřmi a francouzskými okny. K montáži elektronického zabezpečovacího zařízení stačí přípojka na 230 V a všechno další už je možné dodělat.

U běžného rodinného domku vyjde elektronické zabezpečení zhruba na 25 tisíc

„Záleží, kolik periférií celý systém obsahuje, případně další požární detektory, detektory zaplavení a další. Ale u rodinných domů se to pohybuje od 25.000 Kč. Může být i kombinace s kamerovým systémem. Je to nejideálnější kombinace, ale v takovém případě jsou náklady úměrně vyšší.“

Zabezpečení domu zloděje stále odrazuje

„Zabezpečených domů a objektů je stále méně než těch nezabezpečených. Takže i zloději jdou cestou nejmenšího odporu. Zabezpečený dům se dá poznat podle venkovní sirény,“ říká Rojka. Odhady počtu elektronicky zabezpečených domů se různí, ale u novostaveb se jedná zhruba o třetinu a ostatních domků pouze o desetinu.

Základem celého systému je ústředna

„Na tu potom jsou napojené další periférie, takže určitě tam bude nějaké klávesnice, ovladač, kterým budeme systém zajišťovat a potom detektory, které hlídají pohyb, magnety otevření, požární detektory a ostatní,“ dodává host. Podobným způsobem se technicky řeší i zabezpečení chat a chalup. Systém umožňuje při narušení objektu zaslat majiteli zprávu. Nebo můžeme využít pultu centrální ochrany, kdy k zásahu vyjíždí přímo specializovaná jednotka.

Spustit audio