Elektromobilů přibývá. Jen na Vysočině jich je za loňský rok o třetinu více

3. květen 2021 08:00

Na silnicích jezdí čím dál víc elektromobilů. Nabíjecí stanice v celém Česku registrují více než stoprocentní nárůst. Na Vysočině jich je více zhruba o třetinu.

Na české silnice dostává více aut s elektrickým pohonem. Jen na Vysočině je meziroční nárůst zhruba o třetinu.

„Jsme tady 20 minut a máme nabito na 400 kilometrů na Tesle. Jezdím s ním půl roku.“ Na jedné z největších dobíjecích stanic v ČR poblíž Humpolce mluvíme s panem Zdeňkem.

Elektromobilita už ale není jen pro fanoušky, auta pronikají do každodenního běžného života.

Nekouří to…

„Nekouří to a to řazení, když stojíme v kolonách, tak jen sundáme nohu z plynu, nemusíme pořád řadit nebo vyřazovat.“ Mirka Ježková pracuje pro pečovatelskou službu a v Pelhřimově rozváří seniorům obědy.

K dispozici má kombík s elektrickým pohonem a jak sama říká, takové vozidlo je pro její práci ideální. „Je to automat, to je dobré po městě.“ Denně najede 70-80 kilometrů, což představuje asi polovinu kapacity baterie. Pokud se dostane za tuto hranici, začne se objevovat jedna z nevýhod alternativního pohonu. „Když už je baterie vybitá třeba na půlku, tak nám to přestává topit. Když jedeme delší trasu, máme bundy, protože je nám zima.“

106 procent

I přes popsaný nedostatek jezdí elektromobilů stále více. Registruje to i společnost ČEZ, která na několika místech poskytuje nabíjecí služby. „Jen za první kvartál řidiči elektromobilů v kraji Vysočina odebrali 14 tisíc kilowatthodin, což je v porovnání se stejným obdobím roku 2020 o 106 procent více,“ řekl mluvčí Jaderné elektrárny Dukovany Jiří Bezděk.

Tomu odpovídají i čísla ministerstva dopravy, podle kterého přibylo v loňském roce na Vysočině padesát elektromobilů. V celém Česku jich jezdí přes sedm tisíc.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související