Elektrárna v Dukovanech plánovaně odstaví čtvrtý blok

23. prosinec 2019 11:00

Jaderná elektrárna v Dukovanech na Třebíčsku na Štědrý den plánovaně odstaví čtvrtý výrobní blok kvůli výměně paliva.

Energetici předpokládají, že blok přestane energii do sítě dodávat v úterý okolo 18:00. Odstávka spojená s kontrolou, údržbou a modernizací má trvat šest týdnů, sdělil mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

„V pokojném a klidném období Vánoc je spotřeba elektrické energie oproti běžným dnům významně nižší. Snížení výroby v Dukovanech tak nebude mít na odběratele žádný vliv,“ řekl Bezděk.

Pětina paliva

Výměnu čeká pětina paliva, tedy 84 kazet. Zbývající palivo odborníci přeskládají dle předem připraveného plánu tak, aby při dalším provozu reaktoru došlo k jeho maximálnímu využití, řekl Bezděk. 

Údržba a kontrola

Kromě výměny paliva provedou odborníci pravidelnou údržbu a rozsáhlé a detailní kontroly nebo 39 technických a modernizačních akcí. „Jedním z náročných úkolů odstávky, který budou muset pracovníci zvládnout, je zpřísnění podmínek pro vstup do takzvaných životně důležitých prostor, které přináší řadu změn a omezení, a na které jsme se intenzivně připravovali,“ řekl ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský.

Začátek února

Elektřinu by měl blok začít dodávat opět začátkem února příštího roku, kdy by se měl plánovaně odstavit třetí blok. Předcházející odstávka se týkala prvního výrobního bloku. Trvala sedm týdnu a skončila 9. října.

Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu spotřeby elektřiny v Česku. Loni vyrobily 14,25 TWh elektrického proudu a od začátku letošního přibližně 14,11 TWh.

zdroj: ČTK
Spustit audio