Ekologové se snaží vrátit do přírody koroptve. Zapojit se může každý

4. leden 2013

Ochránci přírody vyzývají veřejnost ke sledování koroptví. V letošní zimě totiž probíhá další vlna mapování tohoto ohroženého polního ptáka. Koroptev z krajiny vymizela s příchodem intenzivního zemědělství, tedy už za minulého režimu. Dnes ji můžeme potkat jen výjimečně.

Občanské sdružení Naše společná krajina sleduje koroptve už několik let, snaží se zmapovat území, kde tento šedo-hnědý hrabavý pták žije. Dnes probíhá monitorování, do kterého je zapojená i široká veřejnost. Kdo ji spatří, může vyplnit kartu na webu koroptvicky.cz.

Ještě ve 30. letech minulého století se počty koroptví na území Česka pohybovaly v milionech kusů, dnes jsou to pouhé desítky tisíc kusů. Zdecimovalo je intenzívní zemědělství.

Už za minulého režimu se s velkou slávou likvidovaly meze, které jsou právě přirozenou domovinou koroptví. Potom je to dnešní veliká a rychlá zemědělská technika, před kterou pták nemá šanci utéct. Značný vliv má kupříkladu sečení luk.

„Koroptev má vlastně anitpredační strategii, že na pozemního predátora vylétá až bezprostředně po jeho přiblížení, což samozřejmě při dnešním stylu sečení luk způsobuje značné ztráty samic na hnízdě a prostě zahyne. Tím pádem i snůšky jsou odsouzeny k zániku, protože samec se na inkubaci nepodílí,“ upozorňuje zooložka Dana Rymešová.

Je ale optimistka a věří, že se podaří najít kompromis mezi zájmy zemědělců a polních živočichů.

„Zemědělské krajině je věnována stále větší pozornost. Tím, že třeba budeme obnovovat remízy nebo meze, vysazovat aktivní biopásy, určitě můžeme nabídnout koroptvi kryt před predátory a dostat zemědělskou krajinu zase do nějaké původnější podoby,“ uzavírá zooložka.

autor: mik
Spustit audio