Ekologičtí aktivisté protestovali proti spalovně

16. leden 2012
Zprávy z

Před krajským úřadem v Jihlavě dnes protestovali ekologičtí aktivisté. Dopoledne tam totiž vedení patnácti měst a kraje jednalo o stavbě spalovny na Vysočině.

Ekologičtí aktivisté dnes protestovali před krajským úřadem v Jihlavě proti stavbě spalovny. Ta by měla na Vysočině začít růst do pěti let. Vybrány pro ní už byly tři lokality v krajském městě a jedna ve Žďáře nad Sázavou. "Zatím se jako nejvhodnější místo jeví průmyslová zóna v Jihlavě, ale nic není definitivně rozhodnuto. Během tohoto roku bude zpracována ještě takzvaná studie proveditelnosti, která určí, jestli je daná lokalita právě pro spalovnu vhodná," řekl Regionu krajský radní pro oblast životního prostředí Zdeněk Ryšavý.
Spalovna je podle něho na Vysočině naprosto nezbytná. "Odpadů stále přibývá a třídění už nestačí. Pokud bychom nevytříděný odpad dál vozili na skládky, dotklo by se to především peněženek obyčejných lidí. Protože ukládání odpadu se bude zdražovat," vysvětlil krajský radní.
Ne všichni s ním ale souhlasí. "Já myslím, že by se mělo více podporovat třídění. Vždyť Jihlava se pořád chlubí, že ona separuje nejlépe. Proč to teď tedy pálit. Navíc já na Vysočině bydlím proto, že je tady krásné životní prostředí. Nechci si ho nechat zničit od spalovny odpadu," rozčilovala se mladá maminka Petra Nováková z Jihlavy.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio