Ekologické centrum ve Vysokém Poli přibližuje dětem i dospělým svět zvířat prostřednictvím zážitků

30. listopad 2021

Kdo se při svých toulkách po Zlínském kraji zastaví v obci Vysoké Pole mezi Vizovicemi a Valašskými Klobouky, může navštívit zajímavé environmentální centrum nazvané „Pro krajinu“. Jde o středisko, které pořádá různé vzdělávací a osvětové akce věnované přírodě. Je skvělým cílem jak pro školní, tak i pro rodinné výlety.

Envicentrum se nachází na samém okraji obce. Součástí originálního areálu jsou stylová stavení s výukovými místnostmi. Kromě toho je přímo v objektu k dispozici i ubytovací část s patnácti lůžky. V areálu je navíc ještě chaloupka s ubytovací kapacitou pro osm lidí. V rámci výukových programů se děti dozvědí, jak lidé žili dřív, jaká uměli řemesla, jaké plodiny nebo bylinky pěstovali. Zároveň se učí vztahu k přírodě a její ochraně.

Přestože je areál nový, mohou v něm návštěvníci vidět i staré zemědělské stroje a dokonce i původní lidové chalupy, které působí, jako by tam stály odjakživa. Pravdou ale je, že tam byly převezeny z obce Vysoké Pole. Jsou tam staré chlévy, sušárna na ovoce a všechno je uděláno tak, aby staré ladilo s novým.

Zvířátka mají největší úspěch

Největším lákadlem je hospodářský statek se spoustou zvířat, která se dříve na vesnicích chovala. Návštěvník se tak dozví, jak to kdysi fungovalo na každém dvorku v době, kdy na něm pobývaly husy, kachny, ovce nebo kozy.

V ohradě jsou pak k vidění tři koně a dva oslíci. „To je velká atrakce. Původně jsme měli jenom jednoho, ale když jsme v roce 2013 vyhráli titul Vesnice roku, slíbil pan starosta, že pořídí našemu Matýskovi galánku. A tak jsme koupili ještě oslici a teď máme párek,“ říká vedoucí envicentra Radka Brtišová.

Najdete tu také voliéry plné exotického ptactva

Ve voliérách pak lidé mohou obdivovat hrdličky, holuby voláče, poštovní nebo siláky. V dalších pak exotické ptactvo jako jsou korely, rozely, andulky, papoušky nebo křepelky.

„Na dvorku jsou k vidění slepice, králíci, na Valašsku jim říkáme kutrna, dále tu máme kachnu čínskou, kajugu, máme tu indické běžce. A co se týče hus, máme tu plemeno pomořanské, bílou klasickou husu nebo husu landéskou,“ vypočítává Radka Brtišová.

Oslavy Velikonoc nebo svatého Martina

Areál neslouží jen k výukovým programům, ale také k zábavě a společenským a kulturním setkáním. Koná se tam například tradiční Velikonoční jarmark, který ukazuje tradice a zvyky v období Velikonoc.

Obvyklé bývají i prodejní trhy a pracovní dílničky. Jarmark je vždy na květnou neděli. Další velkou akcí jsou Svatomartinské oslavy. Součástí akce je i průvod s koněm a svatým Martinem. V létě pak v envicentru pořádají dětské tábory a tábory pro rodiče s dětmi.

Envicentrum Pro krajinu ve Vysokém Poli je otevřené po celý rok sedm dní v týdnu a je přístupné široké veřejnosti.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio