E-mailové schránky atakuje zavirovaný spam. Tváří se jako dopis od banky

28. duben 2014

České e-mailové schránky zahltil spam, který vyzývá k uhrazení několikatisícové pohledávky. Zpráva se tváří jako upozornění nejmenované banky a v příloze obsahuje smlouvu s Krajským úřadem Kraje Vysočina a jihlavskou nemocnicí, která ale po otevření infikuje počítač virem.

Za falešným e-mailem stojí nejspíše útok hackera. Podle informací Českého rozhlasu už e-maily způsobily v nemocnici zmatek, protože tam řada lidí telefonuje a na dluh se ptá.

Případem se zabývá Národní centrum kybernetické bezpečnosti. Jeho ředitel Vladimír Rohel nabádá, aby lidé na takovýto mail nijak nereagovali, pokud ho ve své schránce objeví.

„Doporučuji na to nereagovat, protože banky a všechny tyto organizace neustále vyzývají, že tímto způsobem nikdy se svými klienty nekomunikují. Takže rozhodně neotvírat. Pokud už ho otevřou, rozhodně neklikat a neotvírat přílohu,“ říká Rohel.

O jak velký útok se jedná, Národní centrum kybernetické bezpečnosti zatím neví.

„Přesně to zmapované ještě nemáme, ale podle toho, kdo nás všechno kontaktuje a čí problémy momentálně řešíme, tak ten – říkejme tomu útok – byl poměrně veliký a rozsáhlý,“ přiznává Rohel. Jasné podle něj není ani to, kdo za útokem stojí.

Čtěte také

„Jaký z toho může mít užitek? To, co se vám nainstaluje do počítače, infikuje váš počítač, může být součástí botnetu. To znamená, pak váš počítač může sloužit kromě vás také ještě někomu jinému,“ vysvětluje šéf centra kybernetické bezpečnosti.

Nový trojský kůň?

Podle internetových odborníků se jedná o nový druh trojského koně a antivirové programy ho proto zatím nemusí odhalit.

Problém můžou mít třeba také uživatelé bezplatných e-mailových služeb, ve kterých se zpráva zobrazuje celá, tedy i s infikovanou přílohou.

Bezpečnostní analytik Krajského úřadu Vysočina Kamil Talavašek v České televizi popsal, co se stane, když ochrana počítače selže a virus ho nakazí.

E-mail s podezřelou přílohou, který se šíří Českem

„Asi se bude snažit dostat se do systému tak, aby se spouštěl po každém startu. Trojský kůň může dělat všechno od odchytávání úderů na klávesy až po víceméně jakoukoli činnost s napadeným počítačem, takže to určitě není bezvýznamné.“

Pokud se už počítač nakazí, měli by se jeho uživatelé obrátit na IT specialistu nebo se podívat na web CSIRT.cz.

Někteří majitelé zneužitých adres už kvůli spamu podali trestní oznámení, protože poškozuje jejich firmy.

autoři: mta , sib , Veronika Neprašová , Zuzana Petráňová
Spustit audio