E-cigarety budí rozpaky. Není jasné, kde se smí a kde nesmí kouřit

22. srpen 2012
Zprávy z

Stále více Čechů používá elektronické cigarety. Budí ale rozpaky. Není jasné, kde se kouřit smějí a kde ne. České zákony jsou totiž v tomto ohledu nejednoznačné.

"Nikdo nevíme, co z toho vychází nebo nevychází," konstatuje Jaromír Dolanský v nekuřácké restauraci ve Žďáře nad Sázavou. S pokusy zákazníků zapnout e-cigaretu se tady už setkali. A striktně jim to zakázali. "Nemyslím si, že z toho vychází čistý vzduch a my chceme své zákazníky před takovými věcmi chránit," říká rezolutně.

Nulovou toleranci hlásí i autobusoví dopravci Zdar nebo Icom. Zapnout ji nesmějí ani pacienti nemocnic v Jihlavě nebo Novém Městě. Kuřáci sami oponují. "Člověk vyfukuje jen vodní páru, defakto. Nemělo by to být škodlivé a ani to není cítit. Když jsem ve společnosti nekuřáků, je to myslím vhodná věc," říká Jaroslav Röhrich ze Žďáru nad Sázavou, který elektronickou cigaretu používá. Chápe ale případy, kdy se striktně nekuřácké restaurace proti e-cigaretám vymezí. Minimálně podobný názor jako Röhrich zastávají například i České dráhy, které e-cigarety ve vlacích výslovně povolují.

Ministerstvo zdravotnictví ale e-cigarety odmítá. Nechce je zvýhodňovat před klasickými cigaretami a připravuje novelu protikuřáckého zákona, která použití přístroje v restauracích, v krytých zastávkách a dalších místech zakazuje. Vládě ji chce předložit ještě letos.

0:00
/
0:00
autor: Daniel Burda
Spustit audio