Dýňové smaženky bez lepku

Celikakie je docela nepříjemná diagnóza – vaše tělo nestráví lepek a tak pokud nenasadíte bezlepkovou dietu, bude vám špatně.

Lidé s celiakií by měli zapomenout na běžné pečivo, sladké dezerty z normální pšeničné mouky, obyčejné těstoviny a další dobroty. V dnešní době mají ale plno možností, jak suroviny, které jim nedělají dobře, nahradit něčím jiným.

Pekařka Jana Berková, která peče z kvásku skoro všechno, napsala kromě kuchařky na klasické recepty z kvásku i Kváskovou kuchařku bez lepku a bez cukru. Píše se v ní o tom, že kvásek se dá vypěstovat z každé mouky, nejenom z pšeničné. A také, že z kvásku pak uděláte naprosto všechno – chleba, koláče, knedlíky, perníky, polévky i smažené placičky. Třeba z dýně jsou pro toto roční období ideální.

200 g Kukuřičný kvásek

200 g dýně hokkaido, voda, chlebové koření,

Vajíčko

Sůl

Voda podle potřeby

Chlebové koření – směs: anýz, kmín, koriandr, fenykl

Vidíte, stačí smíchat stejné množství strouhané dýně a kvásku, přidat vajíčko, sůl a koření a můžeme smažit skvělé placičky. V bezlepkové kuchařce z kvásku najdou inspiraci i lidé, kteří lepek mohou jíst. Kváskem z bezlepkových mouk, který je mnohem stravitelnější než mouka samotná, se dá cokoli zahustit. Až si osmažíte dýňové placičky, sami uvidíte.

autor: dak