Dýně Hokaido podle Lukáše Hejlíka

Z dýní už jsme vařili všechno možné. Když se dívám na nádherně oranžovou barvu dýně Hokaido, vzpomenu na všechny ty různé recepty na dýňovou polévku. Napadá mě i dýně pečená na všechny možné způsoby a docela určitě už tady byla řeč i o tom, že výjimkou nejsou ani sladké dobroty z dýně.

Když jsem se ptala herce Lukáše Hejlíka, co jí nejraději on, překvapil mě odpovědí, že podle toho, jak je venku. „Teďka samozřejmě jak stupně jdou dolů, tak už i já mám chuť se obalovat tukem, o víkendu se chystáme dělat kačenu, takže myslím, že nastal čas.“

Čas na podzimní hutnější a vydatnější jídla a věřte nevěřte, mezi ně můžeme klidně počítat i Lukášův následující recept na dýni:

dýně Hokaido
olivový olej
vlašské ořechy
sýr niva

„Asi můj nejjednodušší recept na podzim, protože se týká dýní. Vezměte dýni Hokaido nakrájejte ji na kostky, trošku ji polejte olivovým olejem, pečte ji do té doby, než změkne, můžete tam ještě pět minut předtím při těch dvě stě stupních hodit vlašské ořechy a až když to bude hotové, nadrobte tam přes to nivu a nechte ji roztéct. A už prosím nic víc nedávejte. Niva je slaná, není potřeba pepř, není potřeba sůl. Je to docela vydatné a je to fakt dobré,“ pochvaluje si Lukáš Hejlík dýňový recept.

Pečenou dýni s ořechy a nivou můžete vyzkoušet jako hlavní jídlo, je sytá a chutná výtečně.

autor: dak