Dvořákovi z Polné: v bytě 2+1 máme pět vlastních psů, které speciálně cvičíme. A ještě k tomu útulek

19. listopad 2015

Lenka a Jiří Dvořákovi smečku pěti psů doma v bytě vychovávají a taky speciálně cvičí. „Máme několik misek a několik pelíšků, ale nepatří vyloženě jen jednomu psovi. Oni je různě střídají a místečka i misky sdílí,“ přiblížila cvičitelka záchranářských psů Lenka Dvořáková.

Do studia Regionu přišla i se čtyřletou fenkou Deli, kterou kupovala s průkazem původu po dobrých rodičích přímo na záchranářský výcvik. A ten Deli prokázala i na Regionu. Německá ovčačka vydržela v klidu čekat pod židlí své paničky po celou dobu rozhovoru.

Jiří a Lenka Dvořákovi, chovatelé psů

To Jiří Dvořák měl na vodítku mladou teprve půlroční fenku flat retrívra Kariu. Ta byla o poznání méně klidná. Kňučela a tloukla ocasem do nábytku ve studiu. Ostatně posluchači to mohli slyšet. „I pořízení téhle fenky mělo stejný důvod jako u Deli – chceme ji cvičit a využívat na záchranařinu,“ vysvětlil Jiří Dvořák.

I zatoulaní psi mohou být dobří na speciální výcvik

U fen ve studiu cvičitelé speciálně sledovali původ, dříve ale k zachraňování a hledání lidí využívali i psy z útulku. „S útulkem jsme začali v roce 1999. Od té doby se u nás vystřídalo 1800 psů,“ řekla Dvořáková. „Některé jsme si nechali a začlenili do naší domácí smečky, kterou využíváme na hledání ztracených lidí,“ dodala.

Komunikovat musíme se psem tělem a hlasem

„K útulku jsme připojili také psí školu. Je otevřená pro každého, kdo se chce o svém psu dozvědět víc, poznat ho a naučit se s ním komunikovat,“ pozval Jiří Dvořák. „Pokud pes neposlouchá, je většinou chyba na druhém konci vodítka. Dokážeme lidi naučit, jak se ke psům chovat. Také jim ukazujeme, že s jejich psem, o kterém si třeba myslí, že neposlouchá, se dá domluvit. Psi dobře rozumí řeči těla a jasným povelům,“ poradil Dvořák.

Chceme hlavně pomáhat. Psům i lidem

„Hlavní naší motivací je pomáhat. Útulek pomáhá psům i lidem, kteří si od nás třeba nějakého čtyřnohého kamaráda odvedou. A záchranařina, ta zase pomáhá lidem. Je to neuvěřitelné, ale ztrácejí se hodně často. A díky tomu, že jsme dobrovolníci, může se na nás obrátit kdokoliv. Spolupracujeme i s Policií ČR, ale reagujeme i na žádost běžných lidí,“ uvedla Dvořáková.

Psi musí zachovat klid i na vodním člunu

„Ve speciálním výcviku je potřeba přivykat psa různým prostředím. Hluk, tma nebo nerovný povrch, to vše musí pes zvládnout. Taky musí zůstat v klidu, když na člunu prohledáváme vodní hladinu,“ konkretizoval nároky na záchranářského psa Jiří Dvořák. Podle něj příliš nezáleží na plemeni, spíš na ochotě jednotlivého psa pracovat. „Zachraňování lidí je náš obrovský koníček. Podle času a sil se snažíme vždycky vyhovět. Zatím se nestalo, že bychom žádost o pomoc odmítli,“ uzavřel Jiří Dvořák.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.