Dvě sídliště v Havlíčkově Brodě osvítí LED lampy. Kupříkladu v Ledči si ale na to lidé stěžují

22. březen 2018
Zprávy z

V Havlíčkově Brodě se chystají vyměnit osvětlení na sídlištích Výšina v severní části města a Žižkov ve východní části. Stávající lampy vymění za ty z LED technologií. Slibují si od toho lepší osvětlení chodníků a silnic a také to, že sloupy nebudou svítit lidem do obýváků a ložnic. V Ledči nad Sázavou, kde takové osvětlení mají, si ale část obyvatel stěžuje.

„Nesvítí to tak, jak by mělo,“ řekl reportérovi obyvatel sídliště Zoufalka v Ledči nad Sázavou. „Za mokra to oslňuje a špatná viditelnost, prostě není vidět,“ řekl další oslovený.

Starosta Ledče nad Sázavou na Havlíčkobrodsku Zdeněk Tůma zaznamenal ale i pozitivní reakce. „Samozřejmě vždy se vyskytnou dva tábory, i tady se vyskytly. Lidé, kteří si stěžovali, že jim veřejné osvětlení přestalo osvětlovat zahrady. Na druhé straně byli lidi, kteří si pochvalovali, že nemusí zatahovat žaluzie, že jim osvětlení nesvítí do ložnic a obýváků.“

Přesto ledečská radnice nechala v nově osvětlené čtvrti provést měření, která dopadla dobře, LED stožáry svítí podle platných norem.

Havlíčkův Brod

Havlíčkobrodští si od nových světel slibují mimo jiné nižší spotřebu energie. „Ledková světla mají lepší charakteristiky, takže se nechá lépe ovládat světelný tok,“ dodal místostarosta Čeněk Jůzl (KDU-ČSL).

Práce na obou sídlištích mají začít letos na jaře.

autoři: mik , Vít Palacký
Spustit audio