Dvě okradené seniorky na Havlíčkobrodsku. Scénář jako přes kopírák

28. květen 2018 14:20

Kriminalisté na Havlíčkobrodsku pátrají po domovních lupičích. Jeden případ se stal před pár dny ve Štokách, druhý v Chotěboři. V obou hrají pomyslnou hlavní roli starší ženy, které vpustily neočekávanou návštěvu do svého domu.

První případ se stal ve čtvrtek 24. května v Štokách.

„Neznámý muž kolem půl desáté ráno zazvonil na zvonek jednoho z domů, kde žije čtyřiaosmdesátiletá žena. Tu oslovil pod záminkou vrácení peněz za elektřinu, a dostal se do vnitřních prostorů domu, kde po ženě požadoval vrátit na pěti tisícovou bankovku částku dva tisíce korun. Seniorka tedy odešla do další místnosti v domě, kde měla uloženou finanční hotovost. V tu dobu do domu přišla neznámá žena, která se seniorkou začala komunikovat. Této chvíle využil muž a uloženou finanční hotovost odcizil. Jednalo se o muže ve věku mezi čtyřiceti a padesáti lety, vyšší a silnější postavy, měl krátké tmavé vlasy a na sobě měl světlou bundu s dlouhým rukávem. Žena byla menší silnější postavy, tmavší pleti,“ popsala mluvčí policie Stanislava Miláčková.

Chotěboř o den později

Další případ se stal v Chotěboři.

„Osmaosmdesátiletou ženu v místě jejího bydliště oslovila neznámá žena, která jí nabízela pojištění. Žena byla ve věku kolem padesáti let, silnější postavy, vysoká přibližně 170 centimetrů, na sobě měla květované šaty a na hlavě bílý šátek. Žena se pod záminkou uzavření pojištění dostala až do vnitřních prostorů domu. V době, kdy se seniorkou komunikovala, vnikl do jedné z místností neznámý muž, odkud odcizil větší finanční obnos.“

Vyšetřování

Policie zatím pachatele nezná a ani neví, jestli spolu obě loupeže právě v osobách pachatelů nesouvisí.

Zároveň znovu naléhají na seniory, aby nikomu neotvírali. „Dále by senioři neměli cizí osoby zvát do svých domovů a při každém opuštění domu dbát na uzamčení dveří, a to i v případě, pohybují-li se třeba jenom na zahradě u domu. Senioři by neměli nikomu neznámému dávat finanční hotovost a podepisovat jakékoliv smlouvy bez toho, aby si je před tím v klidu přečetli, promysleli nebo se o nich poradili se svými příbuznými,“ dodává mluvčí policie.

autor: mik
Spustit audio