Dvě kávy a deset kostek cukru několikrát denně? V energetickém nápoji to klidně vypijí i děti!

1. prosinec 2014
Dobré odpoledne

Preventivní programy žďárské Charity pro děti na základních školách jsou v posledních letech i o tom, co obsahují a způsobují energetické nápoje. Preventista David Filip potvrzuje, že osvěta je v této oblasti potřeba. „Děti skutečně pijí energetické nápoje místo limonád, na druhém stupni základních škol je to častější, ale setkáváme se s tím už i na prvních stupních.“

Energetické nápoje jsou určeny pro dospělé osoby, protože obsahují kofein, taurin, cukr, barviva, konzervanty a další látky. „Jak víme, už na kofeinu si člověk může vybudovat závislost a zatímco dospělý člověk toho snese daleko víc, dětský organismus nedokáže některé tyto látky odbourávat,“ upozorňuje David Filip. „V reklamách nám sdělují, co nám tento nápoj má přinést dobrého, ale u dětí to funguje tak, že sice zpočátku nastoupí spousta energie, ale současně i porucha soustředění. Dítě je schopné se soustředit jen po kratší dobu, pak koncentrace opadá, a nastupuje roztěkanost.“

Následky pití energetických nápojů jsou podle Davida Filipa závažné. „Obecně jde často o projevy spojené s nespavostí, poruchami pozornosti a velké výkyvy nálady. Pocity štěstí se mísí s únavou, děti jsou pak protivné a nepříjemné.“ Množství cukru je sice podobné jako u kolových nápojů, ale kofeinu je v nich dvakrát až třikrát tolik, takže si děti zkazí zuby a může to mít i vliv na vznik diabetu. „Dětem ve škole ukážeme, že v jedné plechovce vypijí dva šálky kávy a deset kostek cukru. Jsou pak překvapené a zdaleka to pro není tak atraktivní, jako v barevné plechovce z reklamy. Dokonce říkají, že i když jim tyto nápoje rodiče běžně kupují, dvě kávy by je rozhodně vypít nenechali,“ říká preventista.

Nejsou to limonády!

Jak energetické nápoje působí v těle, je závislé na zdravotním stavu. „Ovlivňují i vstřebávání a účinnost léků, například na astma či alergie, nebo i antikoncepce. Dalším vedlejším účinkem je dehydratace. Děti ten nápoj vnímají jako limonádu, ale ve skutečnosti je to dehydruje. Všechny tyto údaje jsou pro děti velkým překvapením a my doufáme, že se o nich doma alespoň zmíní,“ uvádí David Filip.

Uvažuje se o zákazu energetických nápojů dětem do 18 let. Každá plechovka je sice opatřena výčtem všech, kdo by ho neměl požívat – jak děti, tak těhotné a kojící ženy, diabetici a podobně, ale v praxi se to příliš nedodržuje. Proto zatím hrají podle Davida Filipa nejdůležitější roli rodiče, kterým je potřeba informace o tom, jak působí energetické nápoje na zdraví dětí nějakým způsobem sdělovat, protože o tom často vůbec nic nevědí.

Chat s Davidem Filipem

autor: dak
Spustit audio